Sverige väntar på rysk förklaring

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesdepartementet har fortfarande inte fått någon förklaring till varför åtta svenska medborgare, däribland flera moderata politiker, portats från Ryssland. – Vi har inte fått någon förklaring, säger Erik Boman, pressekreterare hos utrikesminister Margot Wallström (S).

Svenskarna finns på en lista över 89 EU-medborgare som kommer att nekas inträde i landet. Bland de listade svenskarna finns EU-parlamentarikerna Anna-Maria Corazza Bildt och Gunnar Hökmark, samt förra kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth.

– I går tog UD kontakt med ryska ambassaden i Stockholm för att be om en förklaring till varför de här personerna har blivit uppsatta på listan. Vi har inte fått någon förklaring, utan väntar fortfarande, säger Erik Boman, pressekreterare hos utrikesminister Margot Wallström (S).

Listan överlämnades till EU:s representation i Moskva av ryska myndigheter under torsdagen.

– Det är ett mycket anmärkningsvärt beteende som tyvärr inte förbättrar bilden av Ryssland och vi har bett om en förklaring till detta agerande, sade utrikesminister Margot Wallström (S) i en skriftlig kommentar till TT om den ryska svartlistningen igår.

”I bruk länge”

Även om listan överlämnades i torsdags har den sannolikt varit i bruk länge, enligt Elena Namli, professor vid centrum för Rysslandsstudier i Uppsala.

– Man visste att det fanns en lista, och EU har tryckt på för att få reda på vilka som står på den. Nu har man fått det, men man har fortfarande inte fått en förklaring till varför, säger hon.

Enligt henne är listan ett svar på de sanktioner som EU för drygt ett år sedan införde mot ett antal ryska medborgare. Bland de svenska namnen finns de moderata EU-parlamentarikerna Anna-Maria Corazza Bildt och Gunnar Hökmark.

– Det är personer som väldigt aktivt har drivit att Europarådet ska ha en tuff politik mot Ryssland, så det finns en logik, säger Elena Namli.

Svenskarna på Rysslands lista

  • Anna Maria Corazza Bildt (M), EU-parlamentariker .
  • Gunnar Hökmark (M), EU-parlamentariker.
  • Gunnar Karlsson, chef för den militära underrättelsetjänsten.
  • Odd Werin, konteramiral, Sveriges militärattaché till EU och Nato.
  • Lena Adelsohn-Liljeroth (M), tidigare kulturminister.
  • Marietta de Pourbaix-Lundin (M), tidigare riksdagsledamot.
  • Eva Liedström Adler, rikskronofogde.
  • Magnus Söderman, kopplas till nazistiska Svenska motståndsrörelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.