Foto: Scanpix

Sverige världens bästa land att åldras i

Uppdaterad
Publicerad

Sverige toppar den första världsrankningen gjord av biståndsorganisationen Help Age International, skriver Svenska Dagbladet.

Utifrån 13 parametrar, sammanförda i fyra huvudgrupper, har data från ett nittiotal länder bedömts vad gäller till exempel hälsa, ekonomi och arbete.

Sverige toppar ingen enskild lista men placerar sig så bra överallt att vi hamnar i sammanlagd topp. Tvåa är Norge, trea Tyskland.

Ur svenskt perspektiv kan undersökningen ses som något av en solskenshistoria, men syftet med den och dess åldersindex har varit att ge underlag för att kunna bekämpa både fattigdom bland äldre och åldersdiskriminering.

Nästan en miljard är över 60

Närmare 900 miljoner av världens invånare är över 60 år och Help Age International kampanjar nu i 58 länder för att få beslutsfattare att se till att äldres rättigheter tillgodoses.

Redan nu är antalet personer över 60 fler än antalet barn under fem år och från och med år 2050 är 60-plussarna fler än antalet barn under 15 år.

Högst betyg för ekonomin

  • När de fyra parametrarna ekonomi, hälsa, äldrevänlig miljö samt arbete och utbildning slås ihop blir alltså totalresultatet för Sverige det bästa i hela undersökningen. Detta trots att vi inte toppar på något enskilt område.
  • Högst poäng får Sverige för ekonomin, 87 av 100 möjliga, följt av äldrevänlig miljö med 83,3.
  • Resultaten för hälsa liksom arbete och utbildning är sämre med 74,8 respektive 74,3 av 100, men samtidigt handlar det inte om några jätteavvikelser. Vissa länder, som Vitryssland, har exempelvis bra resultat när det gäller ekonomin men uppvisar ändå ett uselt resultat när det kommer till hälsa. På Cypern är det precis tvärtom, bra hälsa men usel ekonomi. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.