Twittrare med mer liberala åsikter använde oftare svordomar än de konservativa användarna. ARKIVBILD Foto: TT

Svordomar vanligare bland vänstertwittrare

Uppdaterad
Publicerad

Fula ord som ”fuck” och ”shit” och andra känslouttryck används mycket flitigare av twittrare som lutar åt vänster politiskt än av de mer konservativa. Hos dessa är religion ett vanligare tema.

Brittiska forskare har analyserat fler än 10.000 twitteranvändare som följer antingen det amerikanska republikanska eller demokratiska partiets officiella twitterkonto. Man antog att de som följde republikanerna hade mer konservativa åsikter och att demokraternas följare var mer liberala.

Mer känslosamma

När forskarna satte ihop listor på ord som användes signifikant oftare hos den ena eller andra gruppen visade det sig att de liberala oftare använde känslouttryck. De svor och använde ord som ”love” och ”feel” medan de konservativa oftare nämnde Gud och Amerika.

– Jag tror det ligger lite i det där att vänsterpolitiker och vänsteranhängare generellt sett oftare är lite mer känslosamma än borgerliga företrädare. Det gäller likaväl i riksdagens talarstol, som i andra sammanhang, säger Göran Hägglund, Kristdemokraternas förre partiledare och aktiv twittrare.

– Bland borgerligt sinnade är det kanske oftare lite ironi och sarkasm som kan förekomma som inte blir fullt så känslosamt, fortsätter han.

”Vi:et jättestarkt”

De liberala talade också oftare om ”jag” och ”mig” till skillnad från de konservativa som skrev om ”vi” och ”vår” – något som enligt forskarna stämmer överens med tidigare studier av psykologiska skillnader mellan de olika ideologierna.

– Bland moralkonservativa och inom extremhögern är vi:et jättestarkt för det bygger på att någon annan är dem. Inom den liberala vänstern är kampen för individuella rättigheter jätteviktig, säger Veronica Palm, riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

Och att liberala svär mer kan det kanske ligga en sanning i även om det svenska twitterflödet oftast är väldigt städat, anser hon.

– Vill man rädda världen är 140 tecken rätt lite. Då kan man behöva använda kraftuttryck för att få genomslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.