Foto: SVT

SVT fälls efter avståndstagande i slutdebatt

Uppdaterad
Publicerad

Det sätt som SVT tog avstånd från ett uttalande av Jimmie Åkesson i förra årets slutdebatt kan tolkas som ett politiskt ställningstagande, enligt Granskningsnämnden. Programmet fälls för att strida mot kravet på opartiskhet.

– Det här bekräftar den analys vi själva gjorde i anslutning till programmet, att vi inte ska göra den här typen av avståndstaganden, säger Jan Helin, programdirektör för SVT.

I SVT:s partiledardebatt två dagar före valet hettade det till mellan Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Centerpartiets Annie Lööf.

Jimmie Åkesson sade i programmet att det fanns invandrare som inte fick jobb på grund av att ”de inte är svenskar och inte passar in i Sverige”. Efteråt tog SVT avstånd från Åkessons kommentar och kallade det grovt generaliserande.

– Vi måste lita på journalistiken som metod i sådana här fall, med frågor och motfrågor i stället för avståndstaganden, säger SVT:s programdirektör Jan Helin till SVT Nyheter.

Tidigare fällda för att inte ha tagit avstånd

SVT försvarade avståndstagandet med en hänvisning till den så kallade demokratiparagrafen, som slår fast att verksamheten ska präglas av ”principen om alla människors lika värde”. Granskningsnämnden har tidigare fällt SVT för att inte ha tagit avstånd från generaliserande kommentarer.                                     

Enligt Granskningsnämnden kan det diskuteras om Åkessons uttalande krävde ett ifrågasättande eller bemötande från SVT. Men oavsett det gjordes SVT:s markering på ett sådant sätt att det kunde framstå som ett politiskt ställningstagande. Att det gjordes i samband med en partiledardebatt nära valet har särskilt spelat in i bedömningen.

Ingen vägledning om avståndstagande

Jan Helin tycker att det är värt att notera att tidpunkten spelar in, och hade gärna sett ett tydligare resonemang om uttalandet som låg bakom avståndstagandet.

– Jag tycker det är synd att Granskningsnämnden inte vågar ta ställning i det som är det svåra i det här fallet, och det gäller partiledarens uttalande. Där friskriver sig Granskningsnämnden medan vi hade gärna hade sett en vägledning där, säger Jan Helin.

Efter slutdebatten har SVT beslutat att avskaffa den typ av avståndstaganden som gjordes, och det arbetet fortsätter, enligt Helin.

Rapport och text-tv frias

Granskningsnämnden har också tittat på om SVT återgett Jimmie Åkessons uttalande på ett felaktigt sätt i nyhetsrapporteringen om händelsen på Rapport och på text-tv. Bedömningen är att SVT inte brutit mot kraven på saklighet och opartiskhet.

Granskningsnämndens bedömning

Granskningsnämnden tillämpar bestämmelserna i radio- och tv-lagen och programföretagens sändningstillstånd. Det ingår inte i nämndens uppgift att pröva frågor om hets mot folkgrupp. Denna kritik mot programmet lämnas därför utan åtgärd.   Nämnden konstaterar att programmet var direktsänt och utgjordes av en partiledardebatt med riksdagspartiernas partiledare, följt av en efteranalys med sammandrag från partiledardebatten. Programmet sändes två dagar före dagen för val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige.

I samband med integrationsdebatten gjorde SD:s partiledare uttalanden bland annat om varför det enligt hans mening är svårt för invandrare att få jobb och integreras i Sverige. Uttalandena mötte reaktioner hos övriga partiledare och ledde till debatt dem emellan. Huvuddragen i denna ordväxling speglades i SVT:s sammandrag. Därefter tog SVT i ett svepande uttalande avstånd från partiledarens inlägg. 

Det kan diskuteras om partiledarens uttalanden i debatten var sådana att det krävde ett ifrågasättande eller bemötande från SVT. Oavsett vilket riskerade emellertid det sätt på vilket SVT:s markering gjordes efter debatten att framstå som ett politiskt ställningstagande. Nämnden beaktar särskilt att uttalandena gjordes i en partiledardebatt i nära anslutning till valet. Avståndstagandet medför därmed att programmet strider mot kravet på opartiskhet.

Nämnden anser inte att programledarens förhållningssätt, eller vad anmälarna anfört i övrigt, medför att programmet strider mot kraven i SVT:s sändningstillstånd.  

Uttalandet som SVT tog avstånd från

Jimmie Åkesson: Ja, men jobb är viktigt. Jobb är avgörande. Men vi måste ju också ställa oss frågan, för det, hela integrationsdebatten har i alla dessa år handlat om just jobb. ”Bara invandrarna får jobb, så kommer allt att lösa sig”, har alla de här sagt, alltid. Det händer ju inte. Det blir inte så. Och därför så måste man ställa sig frågan: ”Varför är det så svårt för de här människorna att få jobb?” Jo, det är för att de inte är svenskar. För att de, de är, de passar inte in i Sverige. O

Annie Lööf: Men hur uttrycker du dig?

Jimmie Åkesson: Det är klart, att då är det svårt att få jobb. Då måste man ju få förutsättningar att bli just svensk. Man måste få förutsättningar att passa in i Sverige. Men de här har i alla dessa år bemött nytillkomna på deras villkor. På deras språk. Utifrån deras sedvänjor. Utifrån deras kultur. Och då blir det detta splittrade samhälle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.