SVT:s och SR:s man i Moskva under 1980-talet. Malcolm Dixelius, journalist, dokumentärfilmare och Rysslandskännare, i Moskva. Han var Moskvakorrespondent under åren 1979-1984 och 1990-1994. I en intervju berättar han nu att sovjetiska agenter försökte värva honom som ”inflytelseagent”. Foto: SVT

SVT-korre: Sovjet försökte värva mig som agent

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten och SVT:s tidigare Moskvakorrespondent Malcolm Dixelius hävdar att Sovjetunionen försökte värva honom som inflytelseagent under kalla kriget.

– Personer med kopplingar till den sovjetiska underrättelsetjänsten ville bjuda mig på middag, de ville att jag skulle förmedla den sovjetiska bilden.

Det var i en intervju i podcasten ”Vem vill vara junior” som den före detta korrespondenten först berättade om de sovjetiska närmandena. Till SVT säger Malcolm Dixelius att det skedde flera gånger under 1980-talet, då han var Moskvakorrespondent för SVT och SR.

– Främst handlade det om att personer med uppenbar koppling till Sovjets underrättelsetjänst sökte kontakt med mig under mina semestrar i Stockholm. De ville bjuda ut mig. Jag är alltid nyfiken att gå på såna möten, och ofta fanns det en önskan att dessa möten skulle fortsätta. Det blev aldrig mer än två, antingen tröttnade de eller jag, säger Dixelius till SVT Nyheter.

”Jag var nyfiken”

Enligt honom handlade det om värvningsförsök till att bli så kallad inflytelseagent.

– Det skedde som mest i Stockholm när jag var korrespondent och utrikeschef på Aktuellt. Man måste komma ihåg att det var tidigt 1980-tal och allt sånt här var väldigt känsligt. De ville stärka den rörelse i Sverige som var emot utplaceringar av amerikanska obotar, en stor fråga under den här tiden.

Vilka var dessa agenter som sökte upp dig?

– Det var personer ackrediterade i Sverige, korrespondenter, någon enstaka gång från ambassaden. Det framkom att de hade ett uppdrag vid sidan av, som handlade om att påverka opinionen.

Var det inte känsligt att du gick på dessa möten, som korre och chef på Aktuellt?

– Jag skulle aldrig ha hemlighållit dessa möten, och talade om det för mina överordnade när jag hade sådana. Jag var nyfiken.

”Bör vara vaksam än i dag”

Hur var det i Moskva?

– I Ryssland var vi ju själva konspiratoriska och undvek platser där vi trodde att vi kunde bli avlyssnade. Jag vet att det fanns kolleger som lockades av att få vad som verkade vara exklusiva kontakter och uppgifter, i själva verket var det kanaler som Sovjet använde för att skicka ut felaktig information. Det handlade om att rapportera sådant som var förmånliga för den sovjetiska staten.

Hur upplever du att det här är i dag?

– Jag tror att samma sak förekommer fortfarande. Information och nyhetsrapportering är en handelsvara i konflikter, det bör vara en påminnelse om att vara vaksam även i dag.

Malcolm Dixelius var korrespondent för SVT och SR i Moskva i nära tio år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.