Urban Ahlin kastar ut Right Livelihood-priset från riksdagen – menar att de har ”platsbrist”. Foto: TT

SVT Nyheter avslöjar: ”Alternativa Nobelpriset” portas från riksdagen

Publicerad

Det har delats ut där i 30 år. Men nu portas Right Livelihood Award, ”det alternativa Nobelpriset”, från riksdagen. Beslutet väcker reaktioner, bland annat från en tidigare pristagare som menar att utdelningen räddade hennes liv.

Right Livelihood Award har sedan 80-talet delats ut till en rad miljö- och människorättsaktivister från hela världen.

Sedan 30 år har prisutdelningen skett i riksdagens andrakammarsal, tack vare ett samarbete med en grupp riksdagsledamöter från alla partier utom SD.

Men nu kommer man att behöva leta en ny lokal, sedan riksdagens talman meddelat att gruppen inte längre får arrangera utdelningen i andrakammarsalen.

– Det är väldigt tråkigt, säger Right Livelihood-stiftelsens Ole von Uexküll till SVT Nyheter.

Talmannen: ”Ingen konferensanläggning”

Beslutet har alltså fattats av riksdagens talman, socialdemokraten Urban Ahlin.

– Riksdagen är ingen konferensanläggning för externa aktörer, säger han, och poängterar att evenemanget hela tiden byggt på ett undantag från regelverket.

– Med fler partier i riksdagen och större tryck på våra lokaler så har jag velat meddela dem så tidigt som möjligt att de inte kommer att få dela ut priset här

Vilket skulle du säga är huvudskälet?

– Det är helt enkelt lokalbrist.

”Inte sett någon trångboddhet”

Men den motiveringen underkänns av riksdagsledamoten Eva-Lena Jansson (S), som är ordförande för den tvärpolitiska grupp som stått som värd för evenemanget.

– Jag har suttit tio år i riksdagen, och inte sett någon trångboddhet i andrakammarsalen en måndag eller fredag i december.

Bokningslistor visar också att andrakammarsalen ofta står obokad. Men Urban Ahlin menar att problemet ligger i att en av riksdagens finaste lokaler blir uppbokad tidigt.

De vill ju liksom boka upp ett år i förväg.

Starkt stöd

Från Right Livelihood-stiftelsen påpekar man att undantaget har en mycket lång tradition. Tidigare talmän, inklusive Urban Ahlins företrädare Per Westerberg (M), har närvarat vid ceremonierna och även beskrivit en gemensam värdegrund med Right Livelihood Award.

Urban Ahlin säger emellertid att beslutet att neka Right Livelihood fattats i samråd med partiernas gruppledare.

Så alla gruppledarna står bakom det här?

– Jag kommer aldrig att berätta vad gruppledarna sagt på våra möten, men det var ett väldigt starkt stöd för förslaget.

”Det räddade mitt liv”

Right Livelihood-stiftelsens Ole von Uexküll menar att det faktum att prisutdelningen sker i riksdagen utgör ett slags skydd för de ofta hotade pristagarna.

Pristagaren Helen Mack Chang från Guatemala har nu också skrivit ett brev till Urban Ahlin som SVT Nyheter tagit del av, där hon argumenterar för Right Livelihoods ståndpunkt och hävdar att just placeringen i riksdagen räddade hennes liv.

”I am of the firm opinion that receiving the Right Livelihood Award at the Swedish Parliament in 1992 saved my life”, skriver hon i brevet, där hon förklarar att riksdagshögtiden gjorde henne ”untouchable” efter hemkomsten.

Avvisar prisets ”ömmande skäl”

Enligt Ole von Uexküll är hon inte det enda exemplet.

– Om pristagare bjuds in att ta emot priset i Sveriges riksdag så får de en helt annan uppmärksamhet i sina hemländer. Det blir ett skydd mot hoten de upplever.

Urban Ahlin förnekar inte effekten.

– Det är naturligtvis ett ömmande skäl för Right Livelihood, men jag har att ta ansvar för att riksdagens åtta partier har bra lokaler och kan utöva en bra verksamhet.

”Politiskt obekvämt”

2014 portades Right Livelihood-stiftelsen från att traditionsenligt tillkännage pristagarna i UD:s pressrum, något som enligt SVT:s källor berodde på att Carl Bildt blivit upprörd över att en av pristagarna hette Edward Snowden.

Bildt tillbakavisade uppgifterna och hänvisade till nya säkerhetsregler, men efter regeringsskiftet var stiftelsen välkomna tillbaka till UD där chefen nu hette Margot Wallström (S).

Ole von Uexküll tror att socialdemokraten Urban Ahlin nu i själva verket ser priset och pristagarna – exempelvis Edward Snowden som fortfarande inte kunnat ta emot sitt pris – som politiskt obekväma. Urban Ahlin tillbakavisar tanken.

– Som talman har jag en uppgift här, och det är att se till att riksdagens verksamhet fungerar.

Och den hotas alltså om man skulle fortsätta den här traditionen?

– Inte bara av det, vi har andra aktiviteter också som vi blivit mycket tuffare mot.

Hoppas på omprövning

Eva-Lena Jansson har skrivit till riksdagsstyrelsen, vars arbete leds av talmannen, men är inte inte nöjd med bemötandet. Hennes brev har lagts till handlingarna och inte fått svar. Nu har hon skrivit ett brev till.

– De ska ha möte den 8 juni och då hoppas jag de omprövar beslutet.

– Det här kallas det alternativa Nobelpriset, och jag tror inte någon från kommunen skulle komma på tanken att slänga ut Nobelpriset från Stockholms stadshus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.