Foto: SVT Design

SVT:s bredbandstest: Deras kunder är mest missnöjda

Uppdaterad
Publicerad

Över 65.000 personer har gjort SVT Nyheters bredbandstest. De allra flesta som hört av sig tycker att deras uppkoppling fungerar bra, men det finns även många som är missnöjda. Bland de som svarat är missnöjet störst bland de som har fast bredband via Bredbandsbolaget och mobilt bredband via Net1.

Mer än varannan som svarat av de som har mobilt bredband via Net1 är missnöjd.

– Vi är den enda leverantören som lever på ett 3G-nät, och vår hastighet är låg. Vi har många kunder i nätet, och vi måste bygga ut för att kunna leverera, säger Therese Paulmarken, kommersiell chef på företaget.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Enligt Paulmarken kommer företaget att byta ut hela nätet i år och satsa på att få Sveriges bästa 4G-nät.

– Det kommer att förändra nät för både landsbygd och glesbygd, säger Paulmarken.

Bredbandsbolaget: Tar till oss av resultatet

Bland de som svarat som har fast bredband, är missnöjet störst mot tre av de större operatörerna. Mer än var femte person, 22 procent, som har bredband via Bredbandsbolaget är missnöjd med kvaliteten på sin uppkoppling. Tätt följt av Telia och Tele2 (21 procent).

Bredbandsbolagets presschef Aron Samuelsson säger att kundnöjdheten är bolagets viktigaste affärsmål och att man mäter det löpande.

– Det handlar om att leva upp till förväntningar. Vi vet att vi har höga förväntningar på oss, och vi tycker att våra kunder ska ha det.

– I Svenskt Kvalitetsindex senaste mätning så hade vi nöjdast kunder av de stora operatörerna. Men man kan aldrig slå sig till ro. Vi kommer att använda den här informationen för att få ännu nöjdare kunder, det gör vi hela tiden, säger Samuelsson, som uppmanar kunder som inte upplever att de får vad de betalar för att höra av sig för att Bredbandsbolaget ska kunna lösa problemet eller justera priset.

IT-ministern: Vi ska följa upp detta

IT-minister Mehmet Kaplan (MP) har gett tillsynsmyndigheten Post- och telestyrelsen i uppdrag att tillsammans med operatörerna ta fram täckningskartor och abonnemang som bättre stämmer överens med verkligheten.

– Det här är en jätteviktig fråga för det handlar om att kunna lita på den vara man faktiskt köper. Vi ser att många konsumenter inte får vad som utlovats och det tänker vi och myndigheten följa upp. Det är viktigt att man tar detta på allvar, säger Mehmet Kaplan.

Aron Samuelsson på Bredbandsbolaget skulle vilja se tydligare branschstandarder för att jämföra till exempel hastigheter. I dag anger man maxhastighet.

Att ange en snitthastighet?

– Det skulle kunna vara ett sätt. Det viktiga är att det blir lätt för kunden att jämföra olika operatörer.

Här kan du göra SVT:s bredbandstest.

Fakta

Frågan som ställdes i testet

I SVT:s bredbandstest har läsare svarat på flera frågor om sitt bredband. En löd ”Hur nöjd är du med kvaliteten på ditt bredband?”

Alternativen var: Mycket nöjd, ganska nöjd, varken nöjd eller missnöjd, ganska missnöjd, mycket missnöjd, ingen åsikt.

Vi har slagit ihop ”ganska missnöjd” och ”mycket missnöjd”. Vi har även slagit ihop de som var ”ganska nöjda” och ”mycket nöjda”.

Missnöje med mobilt bredband

Andel av de svarande som är missnöjda per operatör:

Net1: 57 procent.

Telia: 38 procent.

Telenor: 37 procent.

Tre: 29 procent.

Tele2: 22 procent.

Källa: SVT:s bredbandstest.

Missnöje med fast bredband

Andel av de svarande som är missnöjda per operatör:

Bredbandsbolaget: 22 procent.

Telia: 21 procent.

Tele2: 21 procent.

Alltele: 14 procent.

ComHem: 10 procent.

Bredband2: 6 procent.

Bahnhof: 4 procent.

Källa: SVT:s bredbandstest.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet