Foto: TT

SMHI varnar för snöfall i norr

Uppdaterad
Publicerad

SMHI varnar för snöfall i Norrland och med det väntas dålig sikt för den som ger sig ut på vägarna. – Det kan vara lika farligt som att köra i dimma, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Söndagen bjöd på snö, storbyar och halt väglag över landet. I dag, måndag, avtar vindarna.

– Det finns ingen varning om halka, men det kan komma upp mot 10 centimeter snö i Västerbottens inland och Västernorrland, där kan det bli besvärligt. Om jag ska varna för något så är det vintern i stort, man måste såklart ta det försiktigt på morgonen eftersom det snöat lätt under natten på flera håll, och nu fryser det på, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Halkan ställer under morgonen till det för busstrafiken i Stockholm. I Västernorrland har SMHI utfärdat en varning om ett kraftigt snöfall. I Gävleborg har hårda vindar ställt till det och lett till strömavbrott och över Östersjön har de hårda vindarna gjort att Gotlandsfärjan fått ställa in flera turer.

– Vid vinterväder ska man alltid vara extra försiktig i trafiken, speciellt när det snöar eller regnar. Något som man underskattar är sikten. Det påverkar trafikläget minst lika mycket som halkan, säger Nitzan Cohen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.