Foto: TT

Centerstyrda kommuner: ”Vi klarar asylmottagandet”

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten av Centerpartiets kommunstyrelseordförande tycker att deras kommuner klarar asylmottagandet bra. De är dessutom kritiska till tillfälliga uppehållstillstånd för skyddsbehövande som regeringen och Alliansen kom överens om i höstas.

SVT Nyheter har frågat den politiska ledningen i 30 kommuner där Centerpartiet är starka och har posten som kommunstyrelsens ordförande enligt Valmyndigheten. 26 kommunstyrelseordföranden har svarat att deras kommuner klarar mottaganden av asylsökande ganska bra eller mycket bra. Bara en har svarat att kommunen klarar det ganska dåligt. Tre personer avstod att svara på frågan.

– Mottaganden går mycket bra i min kommun. Vi behöver dessa människor och välkomnar dem till oss. Vi vill växa och detta är ett ypperligt tillfälle för oss. Det sägs att det är fullt i Sverige. Men det är reglerna som behöver ses över. Det behöver bli enklare att skaffa bostad. Sen måste vi jobba med integrationen, säger kommunalrådet Madelaine Jakobsson i Nordmaling i Västerbotten.

”Panikåtgärder”

Undersökningen gjordes anonym och inleddes igår torsdag och avslutades idag vid lunch. Av 30 kommunstyrelseordförande från Centerpartiet är 19 stycken emot de tillfälliga uppehållstillstånden som regeringen och Alliansen kom överens om i höstas. Bara två personer har svarat att de är för tillfälliga uppehållstillstånd. Fem personer har svarat har de inte har någon uppfattning. Medan fyra avstått att svara på frågan.

– Det här är en sådan komplex fråga som inte går att svara ja eller nej. Människor flyr för sina liv och vi som har fred måste hjälpa dessa människor. Dock måste ”alla” hjälpa till med en jämnare fördelning i Europa och Sverige. Nu görs panikåtgärder, svarar ett kommunalråd.   

Splittrade om hårdare asylpolitik

16 av 30 kommunstyrelseordförande från Centern tycker det är ganska dåligt eller mycket dåligt att regeringen i samråd med oppositionen agerat för att minska antalet asylsökande i Sverige. Tio har svarat att det är ganska bra. Medan fyra avstått att svara på frågan. Många kommuner i undersökningen är mindre kommuner.

– Asylprövningsrätten är mycket viktig. Vi sitter dessvärre fast i ett systemkramande, istället för att hitta enklare lösningar med lägre standard. Ser hellre snabbare beslutsprocesser och avvisningsrutiner än stängda gränser, svarar ett kommunalråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.