SVT:s utsända: Spänd stämning inför första JAS-uppdraget

Uppdaterad
Publicerad

Tanken var att de svenska JAS-planen skulle göra sina första provflygningar på onsdagseftermiddagen. Till slut kom beskedet att det hela ställdes in. Av den något pinsamma anledningen att drivmedlet som var tillgängligt på flygbasen har en annan bränslemix än den Gripen-planen använder.

På onsdagskvällen förklarade försvaret att flygbasen dit Gripenplanen flugit i grunden är en marinflygbas. Planen står på den amerikanska delen av basen på Sicilien.

-Och USA:s marinflyg använder en lite annorlunda bränsletillsats än vad vi har i våra flygplan, säger överstelöjtnant Mats Brindsjö, chef för svenska Air Operation Center till TT.

Den amerikanska bränslesorten heter JP5. Gripen kör normalt på den civila bränsletypen Jet A1.

-För att omvandla JP5 till Jet A1 krävs vissa tillsatser och lite utrustning för att göra det på ett kontrollerat sätt. Den utrustningen är ännu inte på plats där nere och under tiden upphandlar vi därför det civila bränslet från ett ställe utanför basen.

-Egentligen skulle man ha undersökt det här direkt när man kom dit, men vi hann inte riktigt med alla detaljerna, säger Mats Brindsjö som utgår från att Gripenplanen är i luften på torsdagen.

Det är dock oklart när Gripen-planen kan göra sina provflygningar. Så de svenska piloterna får fortsätta sina förberedelser utan provflygningar.

-Det är en väldigt laddad stämning här på Sigonellabasen på Sicilien. De svenska piloterna jobbar för högtryck med förberedelserna för uppdraget som medför många risker.

Det berättar pressofficeren Louise Levin för SVT:s utsände Christian Catomeris som befinner sig på flygbasen där de svenska JAS-planen är stationerade tillsammans med styrkor från Italien, USA och Danmark.

Det blir första gången som svenska JAS-plan flyger över territorium där planen betraktas som fientliga, men enligt Louise Levin är piloterna vana med övningar tillsammans med Natoplan sedan tidigare.

Just nu har det varit mycket logistik som att ta emot kommunikationskoder för sambandet med Natos olika sambandscentraler. När första spaningsuppdraget ska inledas får vi inte veta.

Sekretess

-Vi får inte svara på frågor om när och hur vi ska utföra våra uppdrag, säger Louise Levin. Vi kommer att informera när de inletts.

Sigonellabasen sträcker sig över flera kilometer och ligger ute på den sicilianska landsbygden. Verksamheten är väl skyddad, bara enstaka plan skymtas.

-Vi har sett väldigt lite verksamhet. Man är också mycket försiktig med att ta ut planen för övning, är det molnigt undviker man att flyga. Man tar det säkra före det osäkra, säger Christian Catomeris.

-Det är mycket hyschhysch och SVT:s fotograf Mark Kerreman får inte filma basen eller planen. Vid intervjuer måste kameran vara riktad åt ett annat håll. Piloterna får vi inte ens veta vilka de är.

Danska plan har blivit beskjutna

Danmark har stationerat sex F-16-plan på Sigonella-basen, varav fyra utför uppdrag och de andra två finns som reservplan. Hittills har de gjort 58 uppdrag över Libyen och släppt 134 bomber.

Enligt överste Anders Rex, som är chef för den danska styrkan, så har Kadaffis styrkor fortfarande luftvärn kvar som kan bli ett hot mot de svenska Gripenplanen.

-Vi har blivit beskjutna många gånger, berättar han för TT.

Det har handlat om eld från luftvärnskanoner som F-16 planen har undvikit genom att flyga högt. Ett större hot är luftvärnsrobotar. Enligt Rex så har de danska planen inte blivit beskjutna med sådana, däremot har de märkt att man försökt rikta in luftvärnsrobotar mot planen.

Nils Edman

nils.edman@svt.se

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.