En ny undersökning som SVT låtit göra visar att Moderaterna är splittrat i flyktingfrågan. Många vill begränsa antalet flyktingar – vilket går på tvärs mot partilinjen med Anna Kinberg Batra i spetsen. Foto: SVT

SVT-undersökning: Moderaterna splittrat i flyktingfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler av moderaternas ledande kommunpolitiker vill att partiet går till val på en ny flyktingpolitik. En undersökning som SVT har genomfört visar att hälften av de svarande vill begränsa antalet flyktingar – vilket går på tvärs mot partilinjen. En majoritet vill också göra det svårare att få permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Sveriges Television har ställt frågor till Moderaternas ledande företrädare i samtliga kommuner där partiet finns i fullmäktige. När det gäller invandringspolitiken är svaren från kommunpolitikerna kontroversiella. 52 procent av de som svarat anser att Sverige bör reglera så att färre flyktingar ska komma hit, 48 procent svarar nej.

– Vi kan inte ta in hur många som helst, som nästa år då vi ska ta in 110.000. Det är ju som Eskilstuna, ska vi bygga upp en stad på ett år, det fungerar inte. Nånstans måste vi sätta en gräns, säger Timo Granetin, oppositionsråd i sörmländska Vingåker.

Moderatenkäten

Känsliga frågor

SVT:s enkät har skickats till 283 kommunpolitiker och 142 har besvarat den. Ytterliggare en känslig fråga är om Sverige bör bli mer restriktivt med att ge permanenta uppehållstillstånd.

Till exempel beslutade Migrationsverket 2013 att samtliga syrier med skyddsskäl får permanent uppehållstillstånd, något som gör att även anhöriga har rätt att bosätta sig i Sverige. I vår undersökning menar 53 procent av de svarande att det bör bli svårare att få just permanent uppehållstillstånd. 

Vill diskutera integration

Moderaternas tillträdande partiledare Anna Kinberg Batra tycker däremot inte att flyktingpolitiken bör förändras.

– Jag tycker att det är viktigt att vi som ett av världens rikare länder kan ta ansvar när det är så många som måste fly på grund av krig och förtryck. Så ser världen tyvärr ut, men jag tar gärna en diskussion med till exempel kommunalpolitiker om hur vi kan bli bättre på integration, säger hon.

– Många gånger går det lite för lätt att få komma in i Sverige. Det kan vara både genom människosmugglare, att de kastar sina id-handlingar och de kanske egentligen inte behöver hjälp, säger Timo Granetin, oppositionsråd i Vingåker.

Billström fick kritik

Frågan om hur många personer som ska kunna invandra till Sverige har varit en känslig fråga inom Moderaterna under lång tid. Förre migrationsministern Tobias Billström fick hård kritik våren 2013 efter att han i SVT:s Agenda sagt att Moderaterna skulle diskutera volymen invandrare som kommer till Sverige.

En av de hårdaste kritikerna mot Billström var partiledaren Fredrik Reinfeldt som bestämt dementerade att Moderaterna skulle ta upp frågan. En stor del av kommunpolitikerna upplever att detta varit ett problem. 

”För lågt i tak”

47,5 procent svarar ja på frågan om man tycker att det varit svårt att öppet diskutera invandringspolitikens utmaningar, 52,5 procent svarar nej. Patric Åberg, kommunalråd i skånska Östra Göinge, efterlyser en mer öppen debatt om frågan inom Moderaterna.

– Det har varit för lågt i tak. Vi har inte varit tydliga med att vi har en samhällsutmaning på det här området. Säger vi inte att det är stora bekymmer så kommer vi inte ta fram de svar som krävs, säger han.

Så gjordes undersökningen:

  • Vi skickade enkäten till den ledande moderatpolitikern i alla kommuner där Moderaterna sitter i kommunfullmäktige.
  • Vi skickade enkäten till 283 personer och fick svar från 142, vilket innebär en svarsfrekvens på 50,2 procent.
  • I enkäten erbjöds de svarande att utveckla sina svar i fritext.
  • Svarsperioden var från den 20 november till den 8 december.

Så svarade de tillfrågade i procent:

1. Nästa år väntas Sverige ta emot 95.000 asylsökande enligt Migrationsverket. Bör Sverige reglera så att Sverige tar emot färre flyktingar?

  • Ja 51,8%
  • Nej 48,2%
  • Svar: 137

2. Bör Sverige bli mer restriktivt med permanenta uppehållstillstånd?

  • Ja 53,2%
  • Nej 46,8%
  • Svar: 139

3. Ska alla kommuner vara tvungna att ta emot flyktingar?

  • Ja 71,2%
  • Nej 28,8%
  • Svar: 139

4. Ska lagen om eget boende, EBO, skrotas och flyktingar placeras där det finns jobb och/eller bostäder?

  • Ja 52,6%
  • Nej 47,4%
  • Svar: 133

5. Upplever du att det varit svårt i ditt parti att öppet få diskutera invandringspolitikens utmaningar?

  • Ja 47,5%
  • Nej 52,5%
  • Svar: 139

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moderatenkäten

Mer i ämnet