Mannen rånades på sin nya bil och 68 000 i kontanter Foto: TT

Swedbank: Bättre ekonomi för alla

Publicerad

Så gott som alla sorters svenska hushåll har fått bättre ekonomi. De senaste tio åren har den reala inkomsten efter skatt ökat med uppemot 30 procent för de flesta, visar en analys från Swedbank.

Arbetslösa, som är den enda grupp som backat, hamnar på plus igen tack vare höstens höjda a-kassa.

Det går bra för svenskarna. Den ekonomiska utvecklingen under de senaste 20 åren saknar motstycke. Bara under rekordåren på 1960-talet hade de svenska hushållen en liknande förstärkning av köpkraften. Men den nuvarande förbättringen har hållit i sig under en ännu längre period.

– Vi har haft en extremt bra utveckling, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, som följt den ekonomiska utvecklingen för ett antal typhushåll under lång tid.

Höjd a-kassa

Och siffrorna är anmärkningsvärda. De senaste tio åren har inkomsten efter skatt i fasta priser ökat med i storleksordningen 25-30 procent för dem som har jobb. Och vidgar man perspektivet till att omfatta de senaste 20 åren har den disponibla inkomsten stigit med upp till 60 och till och med över 70 procent.

Men uppgången gäller bara personer som har jobb, mycket tack vare skattesänkningar. För arbetslösa har de disponibla inkomsterna backat med 2 procent fram till nu. Sedan september har taket i a-kassan höjts och gapet till resterande grupper krympts.

Givetvis finns ett antal orsaker till den starka utvecklingen. Sverige har haft låg inflation, relativt stabil tillväxt och sänkta inkomstskatter.

Bättre konkurrens

Arturo Arques pekar också på de senaste årens framväxt av ett alltmer digitaliserat samhälle som en viktig faktor för den goda ekonomiska utvecklingen. På en rad områden har digitaliseringen lett till effektiviseringar i form av att kunderna själva gör jobbet på nätet, banker och resebyråer är tydliga exempel.

– Och ta prisjämförelsesajterna som skapat en transparens som leder till bättre konkurrens och att vi konsumenter blir blivit bättre på att förhandla priser, säger Arques.

Sveriges snabbt växande befolkning, till följd bland annat av flyktinginvandringen, kan också bidra till att den goda ekonomiska tillväxten består. Enligt Arturo Arques är integration och bostadsbyggande avgörande för om befolkningsökningen ska ge tillväxt.

– Här finns en jättestor tillväxtpotential om vi lyckas skapa bostäder och jobb. Misslyckas det får vi en gigantisk kostnad i stället, säger Arturo Arques.

Fakta: Disponibla inkomster

Disponibla inkomster (lön, ersättningar och bidrag efter skatt):

Typ av hushåll                 2015   Förändring i procent sedan 1994

En person                     21 800 73 procent

Ensamstående förälder  24 600 34 procent

Tvåbarnsfamilj               40 400 61 procent

Tonårsfamilj                   63 100 61 procent

Arbetslös                       10 800                   -2 procent

Källa: Swedbank

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.