Den svenska snusjätten Swedish Match tillverkar även cigarrer i bland annat östra Java genom bolaget världens största cigarr- och piptobakstillverkare STG, ett företag som Swedish Match är delägare i. Foto: TT

Swedish Match: ”Inga garantier för att barnarbete inte förekommer”

Uppdaterad
Publicerad

Swedish Match är ett av de bolag som köper tobak från Indonesien, ett land där det enligt en färsk rapport finns tusentals barn som tvingas till hårt och farligt arbete på tobaksodlingar. Tobak som går att spåra till barnarbete skulle kunna finnas i det svenska bolagets produkter, för Swedish Match lämnar inga garantier om motsatsen.

– Jag har inte läst rapporten, men det är viktigt att det här kommer fram och att det belyses, säger Patrik Hildingsson, kommunikationsdirektör på Swedish Match.

Hur säkra är ni på att Swedish Match tobak inte kommer från tobaksodlingar i Indonesien där barn tvingas arbeta under farliga omständigheter?

– Jag önskar att vi kunde säga ”vi garanterar att vi aldrig har haft en situation med barnarbete”. Jag önskar att vi kan säga att vi inte har det i framtiden, men jag kan inte ställa ut de garantierna, säger han.

Har fabriker i östra Java

Swedish Match är fortfarande den stora bjässen på den svenska snusmarknaden. På senare år har förvisso en del mindre bolag slagit sig in, men Swedish Match är bolaget som står för nära 70 procent av den totala marknaden.

Utöver snuset jobbar Swedish Match bland annat med cigarrer. 2011 gick Swedish Match Cigars och danska Scandinavian Tabacco Group (STG) samman och driver sedan dess två cigarrfabriker i Indonesien. Det svenska tobaksbolaget är i dag delägare i STG, det världsledande företaget på cigarrer och piptobak.

Fabrikerna ligger i Pandaan och Pasuruan, i östra Java. Just denna del av Indonesien är en av de tre provinser där man har problem med barn som jobbar på tobaksodlingar.

Förekommer inte i HRW:s rapport

Barnen tvingas ofta utföra tunga, och ibland direkt farliga arbetsuppgifter, konstaterar människorättsorganisationen Human rights watch i en ny rapport som SVT Nyheter tidigare berättat om.

Varken Swedish Match eller STG förekommer i rapporten, men enligt HRW är mönstret det samma bland såväl inhemska som multinationella tobaksbolag som verkar i Indonesien.

– Ingen kan garantera att tobaken som köps där inte har producerats med hjälp av barnarbete, skriver Margaret Wurt, som jobbar med barns rättigheter på Human rights watch, i ett mejl till SVT Nyheter.

Barnen ibland bara åtta år gamla

Barnen är i bland så unga som åtta år gamla när de sätts i arbete på tobaksodlingarna, istället för att gå i skolan. Många tvingas hantera giftiga kemikalier, utföra tunga lyft och använda vassa verktyg när de sliter för att tobaksbladen ska kunna skördas och torkas för att sedan säljas vidare till uppköparna. Dessa uppköpare bryr sig sällan om något annat än kvalitet och pris på produkten, enligt HRW-rapporten.

Från Swedish Match sida konstaterar man att barnarbete överlag är en riskfaktor när det kommer till lantbruksarbete runtom i världen. I Indonesien bedöms cirka 1,5 miljoner barn arbeta, och under vissa omständigheter är det där enligt lag heller inte förbjudet med barnarbete. Exakt hur många barn som arbetar på Indonesiens tobaksodlingar är okänt.

– Vi gör vad vi upplever vårt yttersta för att säkra att barnarbete inte förekommer från de leverantörer vi köper av, säger Patrik Hildingsson på Swedish Match.

Men har ni inte fullständig koll på hela kedjan?

– Som jag säger är det omöjligt att utställa några garantier.

”Något bättre koll”

Indonesien är världens femte största producent av råtobak, och Swedish Match säger att den tobak man köper därifrån inte utgör mer än cirka fem procent.

– Det gör, vill jag tro, att vi har möjligheter till något bättre kontroll än de stora cigarettbolagen runtom i världen som köper otroliga mängder, säger Patrik Hildinsson.

Swedish Match hade fram till förra sommaren ett samarbete om rökfria tobaksprodukter med världens största tobaksbolag Philip Morris. Det amerikanska jätteföretaget är ett av de som nämns i HRW-rapporten.

Samarbetade med Philip Morris

Philip Morris är en stor aktör med dotterbolag i Indonesien. Där handlar man en del av den tobak som kan hamna i bland annat populära cigarettmärken som Marlboro.

Human rights watch konstaterar att Philip Morris är ett av de bolag som verkar i de indonesiska provinser där barnarbete på tobaksodlingar är ett utbrett fenomen.

När Swedish Match pratar om tillverkningen av dess paradprodukt, det för många svenskar så omhuldade snuset, är dock Indonesien inte ett av de länder som Patrik Hildingsson väljer att lyfta fram. Tobaken i snuset kommer främst från andra storproducerande länder, säger han:

– Vi köper tobak från Spanien, USA och Indien till exempel.

Hur mycket av tobaksprodukterna i svenska butikshyllor som innehåller tobak där barnarbete har förekommit någon gång under produktionskedjan är svårt att svara på. Det kan finnas i snus och cigaretter, men det är inte helt enkelt att spåra.

En del av problematiken ligger enligt HRW i att stegen är många och långa från skördat tobaksblad till färdig prilla, cigg eller cigarr. Ofta är det lokala tobaksuppköpare som handlar och säljer tobaken vidare till större företag. De stora tillverkarna köper i sin tur tobaken därifrån.

Inga Swedish Match-garantier

Som konsument går det alltså inte att vara säker på att tobaken i Swedish Match-produkter går att spåra till barnarbete.

– Att utställa några sådana garantier, det kan jag tyvärr inte göra, säger Patrik Hildingsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.