Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby, tycker att man inte har fått tillräcklig med information i tid. Foto: TT

Täbys kommunpolitiker delar lokal med asylsökande

Uppdaterad
Publicerad

Täby är bland de kommuner som tar emot minst antal flyktingar i Sverige. Men nu, när behovet av sängplatser är akut, tvingas kommunen tänka om. I helgen öppnar ett nytt ankomstboende, på samma plats där politikerna håller sina möten. Ett beslut som kommunstyrelsens ordförande anser har gått för snabbt.

Den senaste veckan har 7.221 personer sökt asyl i Sverige. På Migrationsverket pekar man på att läget är så akut. I dagarna upphandlar Migrationsverket 10.000 nya sängplatser runt om i landet. Men de räcker inte länge, menar Willis Åberg, avdelningschef på Migrationsverket och ansvarig för boendeanskaffning:

– Om vi räknar med att det är sju dagar i veckan, så räcker det i tre, fyra veckor. Det här är ett logistiskt äventyr, ett jättelogistiskt pussel, säger han.

#flykt

”Handlar om timmar”

Täby kommun, beläget strax norr om Stockholm, har i flera år varit med på listan över de kommuner som tar emot minst antal flyktingar per invånare. Men nu, när behovet av sängplatser för flyktingar är akut, tvingas kommunen tänka om.

På Täby park hotell möts kommunfullmäktige varje månad – något som nu kan komma att ändras. För på onsdagskvällen slöt nya ägare kontrakt med Migrationsverket om att bli ankomstboende för nyanlända medan de söker asyl. Ett beslut som enligt kommunstyrelsens ordförande gått alldeles för snabbt.

– Jag beklagar att vi här i Täby inte har fått tillräckligt med information om det här i tid. Det är tråkigt. Det hade varit mycket enklare för alla om informationsflödet från Migrationsverket hade varit mycket mer offensivt. Nu handlar det om timmar och då hinner inte kommuninvånarna med i svängarna, säger Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby.

Nyanlända samsas med politiker

Täby tar emot de första hundra flyktingarna redan under helgen, och ankomstboendet kommer som mest att kunna ta emot 550 nyanlända som ska vila ut i några dagar och registreras av Migrationsverket innan de bussas vidare till en flyktingförläggning eller flyttar till ett eget boende, hos vänner eller släktingar.

Kommunpolitikerna i Täby fullmäktige kommer till att börja med att få dela lokaler med de nyanlända när de ska ha kommunfullmäktigemöte:

– Jag fick besked här faktiskt via ett mail från Migrationsverket nyss, att vi kan vara här den femte oktober. Det var oklart innan dess, säger Leif Gripestam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet