Tålamod bästa packningen på vägen i dag

Uppdaterad
Publicerad

Ge er av i tid och se upp för fläckvis halka. Nattens kyla ger en extra utmaning för alla som planerar att trängas längst vägarna.

Skärtorsdagen var trafikmässigt en riktig värsting, men den som packat bilen för att krångla sig hem på vägarna bör slänga med en extra portion tålamod.

Värst lär trängseln vara längst de stora europavägarna och riksväg 70 mot Stockholm.

– Det är ett fåtal vägar som många väljer och då handlar det om att ta det lugnt, säger Bengt Olsson, presschef vid Trafikverket.

Börja tidigt

Smartast är att börja resan tidigt, välja mötesfria vägar och ta många pausar. Dessutom bör personen bakom ratten vara beredd på fläckvis halka då det varit minusgrader på många håll i landet under natten.

Från Dalafjällen och vidare upp mot mellersta och norra Norrland kan minusgraderna hålla i sig under hela dagen.

– Det är kallt i stort sett hela landet med undantag för västkusten ner över Skåne, säger Lovisa Andersson, jourhavande meteorolog vid SMHI.

Och som vanligt gäller det att se upp med halkan under viadukter och nära vattendrag där solen inte kommer åt.

Värst på skärtorsdagen

Men alla som tycker att dagens resa känns knöliga kanske kan piggas upp av att veta att skärtorsdagens resenärer hade det än värre.

– Då var det riktigt intensivt, och så kommer det inte att bli. En del har ju påsklov efter påsken och de kommer hem först nästa helg, säger Bengt Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.