Teheran har blivit ett allt populärare resmål. Foto: Jonas Gratzer/TT

Tallinn och Teheran populära resmål för svenskar

Uppdaterad
Publicerad

Sol och bad är den främsta orsaken till att svenskar reser utomlands. Men besök av släkt och vänner ligger också högt på listan.

Teheran i Iran är ett av resmålen som allt fler svenskar reser till.

När det är oro på vissa håll i världen tenderar vi inte att resa mindre men väljer destinationer som upplevs trygga. Det har gjort Spanien till det mest besökta resmålet för svenskar under de senaste åren, samtidigt som resandet till Egypten och Turkiet har minskat kraftigt. Bland de utomeuropeiska destinationerna är Thailand ett av de mest populära. Men tittar man på vilka resmål dit bokningarna ökar mest är det helt andra destinationer som dyker upp.

Hälsar på släkt

En ö i Vietnam, Vancouver i Kanada, weekendstaden Tallinn i Estland och Teheran i Iran är några av resmålen som har ökat i popularitet i vinter, enligt researrangören Ticket. Flera av resmålen som trendar, som Belgrad, Kiev, Santiago de Chile och Teheran är orter dit många reser som har anknytning till landet, enligt Karin Starkman Ahlstedt, pr- och kommunikationsansvarig på Ticket.

– Det stämmer att invandrade svenskar som åker tillbaka till sina hemländer ökar starkt, men det är ändå ställen som ganska få svenskar reser till totalt sett, säger Per J Andersson, redaktör på resemagasinet Vagabond.

Fler Iran-resenärer

Sedan sanktionerna mot Iran hävdes för ett år sedan väntas resandet till landet öka, bland annat möjliggjort av att fler flygbolag har öppnat linjer till Iran.

– Iran är ett land vi tror är på gång. Det kanske inte blir ett jättestort turistmål men kan bli populärt bland kulturintresserade. Det är visserligen en diktatur men upplevs som lugnt i förhållande till grannländerna, säger Per J Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.