Utspel om tiggeriförbud delar kommunpolitiker

Publicerad

Det socialdemokratiska utspelet om möjligheterna att införa ett tiggeriförbud i Sverige saknar stöd inom partiet, men i landets kommuner delar idén upp politiker i läger för och emot.

Från den socialdemokratiska partitoppen tonar man nu ner civil- och kommunminister Ardalan Shekarabis utspel. Vice statsminister Isabella Lövin säger till Sveriges Radios Ekot att det inte pågår några samtal inom partiet om ett eventuellt tiggeriförbud, och statsminister Stefan Löfven menar att inget konkret förslag existerar.

– Vad Ardalan Shekarabi ger uttryck för, det är att det finns olika lösningar i olika länder och han vill titta på vad de olika lösningarna har inneburit. 

Sverige möts: Tiggeriförbud

Tummen upp ute i landet

Men det är inte alla inom Socialdemokraterna som gör tummen ned för tankegångarna om tiggeriförbud. Kommunalråd Johan Persson (S) i Kalmar är positiv.

– Jag välkomnar att regeringen nu öppnar för en diskussion om detta. Ingen kan påstå att dagens situation är en långsiktig lösning för att bekämpa fattigdom. Om det sedan ska ske genom nationellt förbud eller genom lokala lösningar får framtiden utvisa, säger han till TT.

– Det bör också kombineras med rejäla insatser i deras hemländer. Det tror jag många kommuner också skulle kunna tänka sig att delta i, säger Johan Persson.

Lokalt liberalt ja

Också från motsatt politisk front gillas initiativet. Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona välkomnar möjligheterna till ett tiggeriförbud, och ser inte någon motsättning mellan förbudspolitik och liberala värderingar.

– Fattigdomen bekämpas genom ekonomisk tillväxt och utveckling. Inte genom att tillåta tiggeri. Det riskerar snarare att permanenta utanförskapet, säger Torkild Strandberg (L).

Även kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm, Göran Dahlström (S), sluter upp bakom civilministerns upplägg.

– Jag tycker det är bra att vi ser över det här, det kan inte vara riktigt att Rumänien och Bulgarien exporterar sina fattiga till Sverige. Så ja, jag är för det här förslaget, säger Dahlström till SVT Nyheter Sörmland.

”Får inte bli kommunfråga”

Likaså i Eskilstuna välkomnar kommunstyrelsens ordförande, Jimmy Jansson (S), tanken, om än lite mer försiktigt.

– Jag utgår från att regeringen har goda skäl till det här, men det får inte bli en kommunfråga. Man måste göra det nationellt och med alla kommuner på en gång i så fall, säger Jansson till SVT Nyheter Sörmland.

”Ser inte att det hjälper”

Men i Hagfors ställer man sig inom Socialdemokraterna frågande till vad ett förbud skulle göra för att hjälpa de människor man vill hindra från att tigga. 

– Vi har tiggare men inga problem i Hagfors. Tiggeri är ju naturligtvis inte någon lösning men jag ser hellre andra åtgärder för att hjälpa de här människorna, säger kommunalrådet Åsa Johansson (S) till TT om förslaget om tiggeriförbud.

I Stockholm säger finansborgarråd Karin Wanngård till TT att ett förbud inte adresserar problemet. 

– Jag ser inte att vi kommer att införa något tiggeriförbud i Stockholm. Ett tiggeriförbud är att ge sig på ett symptom, det är inte där grundorsaken finns.

Opinionsläget

I en Sifoundersökning i maj svarade 50 procent av svenskarna att de ville ha ett tiggeriförbud, medan 27 procent var emot.

Stödet var lägst bland Miljöpartiets och Vänsterpartiets sympatisörer.

I en opinionsmätning från Ipsos i oktober i fjol svarade bara var tredje stockholmare att de ville ha ett förbud, samtidigt som sex av tio tyckte att det skulle vara tillåtet att tigga.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Tiggeriförbud

Mer i ämnet