Telefonkriget rasar i Barcelona

Uppdaterad
Publicerad

Marknaden för mobiltelefontillverkare är osäkrare än någonsin. Det märks på den stora mässan Mobile World Congress som drar igång i dag i Barcelona. Men det är inte striden mellan tillverkarna som står i fokus i Barcelona, utan kampen mellan olika operativsystem.

Svensk-japanska Sony Ericsson tjuvstartade redan på söndagskvällen genom att presentera flera nya telefoner som använder Android, Googles nya öppna operativsystem – en av dem presenteras som världens minsta Androidtelefon.

Det är ett tecken på att Android är hett. Men konkurrensen är stenhård och andra tillverkare väljer andra vägar, och andra nyheter för att fresta köparna.

Satsar eget

Sydkoreanska Samsung använder ett eget operativsystem som heter Bada, och presenterar på mässan bland annat en telefon med inbyggd projektor.

Världens i särklass största tillverkare Nokia fortsätter att använda operativsystemet Symbian, som dock tappat mycket av marknaden – från tre fjärdeldelar för ett par år sedan till väl under hälften i dag.

Därför har också Nokia, vars nisch i första hand annars är enklare mobiler i stora volymer, satsat på sitt eget Linux-baserade system Maemo.

Nokias nyhet i Barcelona är att man går samman med Intel för at utveckla ett nytt system, Meego, för lansering 2012.

Nytt system från Microsoft

Microsoft har nästan räknats ut i kriget om vilka operativsystem som ska finnas i framtidens datormobiler.

Därför var det nog en lättnat för alla vänner av Microsoft att vd:n Steve Ballmer i Barcelona kunde presentera det nya operativsystemet Windows Phone 7.

De nya telefonerna kommer inte att finnas i butikerna förrän till jul, vilket kan bli ytterligare en besvikelse för kunderna.

-Men vi har valt att komma ut nu och visa er vad vi har i stället för att allt skulle läcka ut i omgångar, förklarade Steve Ballmer på en oerhört välbesökt presskonferens.

Styr applikationerna

Att det över huvud taget är intressant vilket operativsystem mobilen använder hänger främst ihop med att det styr vilka applikationer man kan förse telefonen med – antingen det är tillverkaren som stoppat in dem eller användaren som laddar ned dem.

Applikationer utvecklade för det ena systemet kan normalt inte användas i det andra.

Och applikationer – appar – är kanske det viktigaste i den mobilvärld där det är länge sedan telefonen bara var något man ringde med.

I dag, och inte minst i på mässan i Barcelona, handlar det om smartphones, som i praktiken är små pocketdatorer där användaren precis som till sin vanliga dator kan välja av en uppsjö olika program för kommunikation, information och kanske främst underhållning.

Strategisk fråga

Vilka applikationer användaren har tillgång till är alltså viktigt, kanske avgörande för kundens val, och definitivt en strategisk fråga för tillverkarna. Det handlar ju om vilket utbud jag som kund får tillgång till.

De olika operativsystemen ställer också krav på dem som tillhandahåller tjänster. Exempelvis har SVT länge erbjudit SVT Play i mobilen, men det var först efter omfattande utvecklingsarbete som en applikation för Apples Iphone stod klar, lagom till OS.

Ericsson öppnar butik

Det är också därför Sony Ericsson i dag meddelar att man nu tar det steg som de flesta andra tillverkare redan har gjort, att öppna en programbutik på nätet.

Den stora skillnaden är att Estore, som nätbutiken heter, ska innehålla program till samtliga operativsystem. Ericsson kommer att sköta själva tekniken men det blir mobiloperatörerna som tar hand om försäljningen och debiterar kunderna inköpen på månadsräkningen.

Enligt Ericsson innehåller Estore 30.000 applikationer vid starten.

Rapport/TT

Nokia ohotat störst

Finländska Nokia säljer i särklass flest mobiltelefoner och har enligt egen uppgift ungefär 39 procent av marknaden.

Näst störst är Samsung med omkring 20 procent, följt av LG med omkring 10 procent av marknaden.

Sony Ericsson är en betydligt mindre aktör och kämpar med amerikanska Motorola om femte platsen på listan, med omkring 5 procent av mobilmarknaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.