Telias talesperson Hans G Larsson. Foto: SVT

Telia: Sverige kommer ha kvar vita fläckar

Uppdaterad
Publicerad

På många håll i landet är det fortfarande svårt att surfa med mobilen, visar siffror från Bredbandskollen som SVT Nyheter tagit del av. Telia är ett av företagen som är mitt i en stor satsning på att bygga ut 3G- och 4G-nätet, men man tror inte att det är möjligt att alla svenskar kan få täckning med dagens förutsättningar.

Både Telia och Net4Mobility, Tele2 och Telenors nätföretag, miljardsatsar nu på 4G och att bygga ut mobilnätet i hela Sverige. Båda har som mål att ha 90 procents täckning av Sveriges yta. 

– Täcker man 90 procent av Sveriges yta, och det är 99 procent av Sveriges befolkning, det som blir kvar då är ren glesbygd och landsbygd där det är lite folk som rör sig, säger Hans G Larsson.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

SVT Nyheter har pratat med flera personer som bor på landsbygden och som har problem med dålig täckning. Hans G Larsson kan förstå att de har det svårare än de som bor i tätorterna, men han håller inte med om beskrivningen att täckningen är dålig på landsbygden.

Satsar Telia lika mycket på utbyggnad på landsbygden som i staden?

– Det är så olika förutsättningar. I lands- och glesbygd så har du ju många faktorer som man inte har i städer till exempel. Du har stora skogar, höga berg, djupa dalar, många sjöar – det är sådant som påverkar möjligheten att få fram mobilsignalen. Och självklart blir det inte lika tätt mellan mobilmasterna.

”Ingen som har formellt ansvar”

Enligt Hans G Larsson finns det även flera omständigheter som gör att företaget på många håll inte får sätta upp master där de vill. Han säger att det är svårt att få bygglov i många kommuner, att kunder vill ha mobiltäckning men inte masten nära sig och att Sverige har många områden som är naturskyddade.

Med dagens teknik och ekonomi tror han inte att det är möjligt att alla som bor på landsbygden kan få täckning.

– Vi kommer att ha kvar vita fläckar, men det kommer nya frekvenser och ny teknik framöver som gör att man kan täcka större områden. Det kanske ligger några år framåt. Men hela tiden minskar antalet vita fläckar.

Marknadskrafterna styr utbyggnaden av mobilnäten och Hans G Larsson säger att Telia måste få tillbaka pengarna de satsar på att bygga ut nät.

Vems är ansvaret att boende på landsbygden får en bättre täckning?

– Formellt sett finns det inget ansvar på det sättet, att det är någon som måste leverera mobiltelefoni. Vi bryter inte mot några regler eller avtal. Vi har redan byggt det som vi måste göra enligt våra licensavtal.

Så det är inte Telias ansvar?

– Inte större än någon annans, men jag upplever att vi tar ett stort ansvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet