Fredrik Wallin, talesperson för Försvarets radioanstalt (FRA). Foto: TT

Hoten ökar – större krav på FRA

Uppdaterad
Publicerad

Terrorhot, cyberhot och den ryska aktiviteten i Östersjöområdet ökade 2015, enligt årsrapporten från Försvarets radioanstalt (FRA). – Kraven på oss från uppdragsgivarna har ökat, säger Fredrik Wallin, Försvarets radioanstalts (FRA) talesperson.

Även om det är Säkerhetspolisens ansvarsområde så har FRA ett kärnuppdrag att bidra med underrättelser och avvärja cyber- och IT-attacker mot svenska myndigheter.

Kraven och efterfrågan på stöd från FRA har därför ökat markant.

– Utmaningarna har ökat, dels i närområdet och militäraktiviteten omkring Östersjön, dels när det gäller terror- och näthotet. Kraven på oss från uppdragsgivarna har ökat. Men nu har vi fått tillskott i budgeten för att bättre kunna möta kraven, säger Fredrik Wallin.

Myndigheten har fått ökade anslag under de kommande åren. Det handlar om omkring 200 miljoner kronor, vilket lyfter upp deras resurser till cirka en miljard kronor.

IT-hot allt vanligare

Under 2015 skedde fler IT-attacker mot forskningsinstitutioner, industrier och myndigheter. Ibland kan det vara stater som ligger bakom angreppen. Enligt Fredrik Wallin förekommer IT-hot ofta. De som attackeras är till exempel statliga funktioner. Men det kan också handla om industrispionage som rör företag, forskning och utveckling.

– De är hot som är högst påtagliga och händer varje dag. Förr i tiden kom fienderna över havet och genom luften, idag kommer de via kablarna. På ett sätt är dom redan här.

Nytt system har utvecklats

Men nu kommer FRA kunna erbjuda många myndigheter ett nyutvecklad program. På uppdrag av regeringen har FRA utvecklat ett system som kan upptäcka avancerade IT-angrepp, berättar Fredrik Wallin.

– Kvalificerade angripare som har mycket resurser kan utveckla egna virus och ta sig förbi både brandväggar och antivirus. För att upptäcka dessa angrepp behövs ett mer avancerat system. Vi har utvecklat ett som vi har bedrivit i provdrift på ett litet antal myndigheter. Det har fungerat bra, redan under provdriften har vi kunnat upptäcka avancerade angrepp. Nu kommer vi att kunna erbjuda det på fler myndigheter.

Men även om hoten ökar tycker han inte att den svenska befolkningen ska vara orolig.

– Vi ska inte blåsa upp något hot, utan vi vill ge en bild av vår verksamhet, vad vi gör och vad som präglar den. Hoten blivit mer påtagliga på senare år, men det finns ingen anledning att vara alarmistisk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.