Terrorexpert: Viktigt med praxis

Uppdaterad
Publicerad

För första gången kommer människors handlingar prövas mot terrorlagstiftningen från 2010. Terrorexperten Hans Brun tycker att det är viktigt att få praxis för att kunna stoppa framtida terrorister.

– Jag tycker att det är alldeles utmärkt att man får upp ett par ärenden i domstol och kanske får till ett par fällande domar så vi får praxis på området och kan börja söka upp de här rekryterarna mera aktivt. De är nyckelfigurer i det här spelet i Sverige.

”Tålamodsprövande arbete”

Terroriströrelsen IS

Hans Brun, terrorforskare vid King's College London, ser dagens två tillslag som en indikation på att Säkerhetspolisen har lyckats ringa in personer som rekryterar aktivt och att man har tillräckligt med bevis för ett åtal.

– Det här är ett väldigt tålamodsprövande arbete. Det tar sin tid och när man lägger ner sin tid som Säpo gör, med spaning och massa andra saker, så vill man inte bränna det i onödan om man inte har tillräckligt med bevis för att få till en fällande dom.

”Svårare rekrytera”

Säpo uppger att dagens två tillslag saknar kopplingar till varandra, men Hans Brun vill inte utesluta att händelserna kan ha samband.

– Det kan finnas kopplingar som man inte vill släppa ännu.

Han tror att dagens tillslag kommer få effekt för rekryteringen av framtida terrorister.  

– Det som är bra är att det för ett tag nu blir svårare att rekrytera i de här områdena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet