Terrorforskaren Magnus Norell: ”Hur fan blev det så här?”

Uppdaterad
Publicerad

Terrorforskaren Magnus Norell var skeptisk redan innan. När mannen nu har släppts beskriver Norell det hela som ”väldigt märkligt”. Samtidigt får både Säkerhetspolisen och svenska medier kritik efter att misstankarna avskrivits.

Terrorforskaren Magnus Norell sa redan innan till SVT Nyheter att han var väldigt skeptisk till omständigheterna kring den då terrormistänkte 22-åringen. När Magid nu har släppts och inte längre är misstänkt tycker Magnus Norell att situationen är ännu märkligare.

SVT Nyheter: Hur kunde det bli så här?

Höjt terrorhot i Sverige 2015

– Ja, det är en väldigt bra sammanfattande fråga. Hur fan blev det så här? Säger Magnus Norell.

Ifrågasätter hotnivån

Magnus Norell tycker att det nu väcks en rad frågor kring varför regeringen gick ut och höjde hotnivån i Sverige. Framför allt med tanke på att man tydligt gick ut och sa att en anledning till höjningen var att en person hade anhållits i sin frånvaro misstänkt för förberedelse till terrorbrott.

– Var ligger ribban för att höja hotnivån? Dels var han skäligen misstänkt, den lägre graden, ändå går man ut med buller och bång och höjer hotnivån. Jag hoppas verkligen att man har något mer som man inte har gått ut med för annars undrar man verkligen varför nivån höjs, säger Magnus Norell.

– Det hade varit mer taktiskt att ta in honom diskret, att vara häktad för skäligen misstanke får man finna sig i i ett rättssamhälle, istället för att gå in med buller och bång och insatsstyrka med sköldar och vapen, fortsätter Magnus Norell.

”Känns lite nervöst”

Magnus Norell har sedan en tid tillbaka varit kritisk mot hela systemet med en hotnivå, eftersom han menar att det skrämmer upp människor i hela Sverige, samtidigt som en höjning av nivån ändå inte gör att antalet poliser ökar eller att polisen får större befogenheter.

Dessutom är han väldigt förvånad över Säpos uttalande på Twitter, angående att flera svenska medier utan problem hittat bilder och uppdateringar från mannen på Facebook.

”Underättelsearbete består av mkt mer än Facebookprofil och namnskylt på dörr. Säpo/Polisen bedömde samlad info och agerade därefter.” skrev Säkerhetspolisens presschef Sirpa Franzén på Twitter.

– Jag börjar verkligen undra, när Säpo går ut och säger att man har andra källor än Facebook. Då känns det lite nervöst. Det förutsätter vi att de har, de behöver inte gå ut och säga det.

”Media har bidragit”

Säkerhetspolisen, men även svenska medier, får kritik från advokater.

Anne Ramberg, generalsekreterare för Sveriges Advokatsamfund, menar att media har ett ansvar.

– Det är alldeles för tidigt att ha en åsikt om Säpos arbete men man kan konstatera att det innebär en oerhörd skada för en enskild person att pekas ut som allvarlig terrorist. Men det har ju även media bidragit till, säger hon till SVT Nyheter.

Advokat Thomas Olsson ifrågasatte tidigare varför Säpo inte var mer diskreta när det gäller hanteringen av mannen.

”Skapat dramatik i onödan”

Nu frågar han sig återigen hur Säkerhetspolisen har agerat.

– Jag tycker att Säpo är skyldiga att redovisa hur man handlagt det här ärendet och vilka skäl man har för sina beslut. Man har uppenbarligen helt i onödan skapat en dramatik och ett eftersökande av den här personen, säger advokat Thomas Olsson till SVT Nyheter.

– De här misstankarna har spritts okontrollerat och det finns ju alltid de som inte accepterar ett åklagarbeslut utan väljer att bedöma en människa utifrån ”ingen rök utan eld”. Det här kan innebära en irreparabel skada för den här personen,  fortsätter Thomas Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höjt terrorhot i Sverige 2015

Mer i ämnet