Terrorgripande oroar turister

Uppdaterad
Publicerad

Gripandet av en svensk som misstänks för planer på en terrorattack sprider oro bland israeliska turister på Cypern.

Den 24-årige mannen är bosatt på en ort i mellersta Sverige, uppger svenska UD.

-De anhöriga har informerats i enlighet med den frihetsberövades önskemål, säger Jenny Häggmark vid UD:s presstjänst till TT.

Terrormisstänkt svensk gripen i Cypern

De exakta anklagelserna är inte officiella, men den cypriotiske justitieministern har sagt att det rör sig om terrormisstankar. Enligt cypriotiska medier kartlade mannen platser där israeliska turister vistas.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu anklagade i helgen libanesiska Hizbollah för att ligga bakom planerna.

Barnen rädda

–Det är helt klart oroande. Min son sade att han var rädd att de skulle döda honom, men vi lugnade honom. Vi är glada att vara tillbaka i Israel, säger en nyss hemkommen israelisk turist till sajten Ynet.

En ung kvinna berättar att hon stannade på hotellet och undvek ”att prata hebreiska högt”.

Inga vapen eller sprängmedel har tagits i beslag, uppger den cypriotiska polisens talesperson för TT. Ännu är ingen mer än mannen, som kom till ön den 3 juli, gripen.

UD bekräftade på måndagen att svensken har libanesiskt ursprung.

Häktad i Bangkok

Hizbollah rekryterar västerlänningar för att rekognoscera inför terrordåd, hävdar terrorexperten Magnus Ranstorp.

–De letar efter individer som har relativt fri rörlighet och då handlar det om att ha dubbla medborgarskap och dubbla pass, säger han till TT.

I Bangkok sitter en 47-årig svensk-libanes häktad sedan i januari. Han är formellt misstänkt för ”innehav av krigsmateriel” efter det att gödsel, som kan användas i bombtillverkning, hittats hos honom. Även där fanns misstankar om Hizbollah-kopplingar, vilket mannen har förnekat.

Gripandet av 24-åringen ska ha varit ett samarbete med utländska säkerhetstjänster. Svenska Säpo vill inte kommentera ärendet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrormisstänkt svensk gripen i Cypern

Mer i ämnet