Magnus Ranstorp Foto: TT

Terrorforskare Magnus Ranstorp ger stöd till Norell efter kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Terroristforskaren Magnus Norell har fått skarp kritik mot sin rapport om Muslimska brödraskapet i Sverige. Men forskarkollegan Magnus Ranstorp anser att trovärdigheten för hela rapporten inte ska slås bort så enkelt.

– Frågeställningen är relevant och Pierre Durani som varit med och skrivit rapporten är ett vittnesmål inifrån Muslimska brödraskapet, säger han.

Rapporten, som ges ut av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), slår bland annat fast att Muslimska brödraskapet har varit aktivt i Sverige sedan 1970-talet och att stora muslimska organisationer arbetar för att bygga upp egna segregerade samhällen.

– Det är inte ett lätt område att forska kring, men det är viktigt att ta reda på var de finns och på vilket sätt de är aktiva, säger Magnus Ranstorp.

Magnus Norell har skrivit rapporten tillsammans med forskaren Aje Carlbom och Pierre Durani.

– En viktig detalj i sammanhanget är att Pierre Durani var med i Muslimska brödraskapet vilket höjer trovärdigheten på rapporten då han är ett vittnesmål från insidan, säger Magnus Ranstorp till SVT Nyheter.

Akademisk kritik

Magnus Ranstorp säger att kritiken som riktas mot rapporten är på en akademisk nivå.

– Jag kan inte kommentera det akademiska då jag inte läst hela rapporten, det kanske finns fog för att källorna kan ifrågasättas men man ska vara medveten om att det Muslimska brödraskapet finns i mellanöstern, Egypten, Jordanien, Turkiet och de har organisatorisk aktivitet i Europa, säger han.

Han menar att sakfrågan som tas upp i rapporten är viktig att forska vidare på och att trovärdigheten inte bör slås bort helt och hållet.

– Det är sakfrågan som är viktig här och den bör diskuteras, det är synd att fastna i akademiska formuleringar och kritik, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.