Terrormisstänkt sökte på martyrskap på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Den terrormisstänkte 20-åringen sökte efter självmordsbombattacker på nätet och läste på om belöningar för martyrer som dör i heligt krig. Han laddade också hem stora mängder propaganda-material från IS, enligt åklagaren.

Denna andra rättegångsdag i Attunda tingsrätt där den 20-årige mannen står åtalad för förberedelse för terrorbrott, går ut på att åklagaren försöker bevisa hur mannen radikaliserats och till sin hjälp tar hon Säpo och flera andra terrorexperter som vittnen.

Polisen och sociologen Amir Rostami som arbetar med avhopparstrategier hos den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism vittnade om sina täta kontakter med 20-åringens mamma som han coachade i att försöka hjälpa sin son att inte begå terrorbrott. Han träffade 20-åringen vid två tillfällen.

Dömd för planerat terrordåd

– Vi såg en pojke som mådde väldigt dåligt och var socialt isolerad. Vi kom fram till att han var väldigt deprimerad och att hans kunskap om religion var väldigt begränsad, säger Amir Rostami.

Inspirerades av terrortal

Rostami återberättade i rätten att 20-åringen ska ha sagt till sin mamma ”får jag inte åka ned till Syrien så gör jag något här” och hotat med att slå sönder saker om han inte fick tillbaka sitt pass som mamman tagit.

– Alla var överens om att han behövde få psykiatrisk vård, säger Amir Rostami.

Säpos chefsanalytiker Lari Nyroos vittnade om de tal från IS-ledare som den åtalade mannen lyssnat på och som inspirerat anhängare i Europa till att utföra terrorattentat i IS namn.

– Vi kunde se att efter ett särskilt tal som 20-åringen lyssnat på ökade terrorattentaten eller försök till attentat betydligt utöver Europa, säger Lari Nyroos.

20-åringen har lyssnat på detta tal och även laddat hem ett stort antal propaganda-material från IS. Åklagaren frågade ut både Lari Nyroos och terrorforskaren Magnus Ranstorp för att visa på hur 20-åringen ska ha blivit allt mer fundamentalistisk och inspirerad av IS.

– Många av dåden som sker är kopplade till specifika tal från islamister och speciellt de som är utförda av ensamma gärningsmän som inte har några direkta kopplingar eller samröre med organisationen IS, säger Magnus Ranstorp.

Sökte på martyrskap

Mannen har också gjort många sökningar på de belöningar man får om man utför jihad och blir martyr. Bland annat propagerar IS för att man som martyr får gifta sig med 72 oskulder och hamnar i paradiset. Detta är något som 20-åringen enligt sin sökhistorik visat stort intresse för.

Bombexperten Johan Carlsson på Totalförsvarets forskningsinstitut vittnade om de ingredienser som 20-åringen ska ha skaffat, bland annat en tryckkokare, tändstickor, aceton, en äldre mobiltelefon, stålkulor, silvertejp och trådlös julgransbelysning. 

– Det är absolut komponenter som kan användas för att tillverka en bomb, men det saknas explosivämnen. Jag anser att det här handlar om en förberedelsefas, säger han.

Hade dålig relation med mamman

Försvaret hävdar dock att 20-åringen haft en dålig relation med sin mor som varit överdrivet orolig för sin son och därför tagit kontakt med Säpo. Advokaten Peter Janson får stöd i den teorin av 20-åringens farbror som vittnade om att hans brorson inte är kapabel att skada någon utan bara ville provocera sin mor med uttalanden om att skada sig själv och andra.

– Han skulle aldrig göra verklighet av något sådant. Han är väldigt laglydig, säger farbrodern och förnekar fullständigt att han själv varit orolig att brorsonen skulle bege sig till Syrien för att strida med IS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dömd för planerat terrordåd

Mer i ämnet