Terrormisstänkta häktade

De tre svenska män som misstänks för terrorplanerna mot tidningsredaktionen Jyllands-Posten har häktats. Enligt rätten ska de sitta i fängsligt förvar i fyra veckor och två av dem ska vara isolerade. En av männen är Munir Awad som tidigare gripits misstänkt som terrorist.

Häktningsförhandlingen i danska Glostrup inleddes drygt en halvtimme försenad. Åklagaren Lykke Sörensen började med att läsa upp anklagelserna om försök till terroristbrott samt vapenbrott.

-Männen har försökt destabilisera det danska samhällets struktur, sade Lykke Sörensen.

Samtliga förnekar brott
Åklagaren nämnde att man i Herlev hade beslagtagit ett automatvapen med 72 skarpa patroner samt en pistol med 36 patroner. De tre misstänkta, som alla har bostad i Sverige, förnekade brott.

Domarna bad även de tre männen att avge förklaringar, men ingen ville säga något. Därefter yrkade åklagaren på att förhandlingarna skulle fortsätta bakom stängda dörrar, något som svenska medier såväl som de misstänktas advokater motsatte sig.

Enligt rätten ska de misstänkta sitta i fängsligt förvar i fyra veckor. Två av dem ska sitta isolerade.

En av männen är Munir Awad som tidigare gripits misstänkt som terrorist. Den första gången han greps var i Somalia 2007 och den andra två år senare i Pakistan.

Samtidigt har den 26-åriga irakiske man som ordnade lägenheten i Danmark åt de tre männen släppts fri. Han är dock fortfarande misstänkt.

Spaning under lång tid
Säkerhetspolisen i Sverige och Danmark har under flera månader övervakt de misstänkta männen. De greps när de iscensatte sin resa till Danmark med bilen full av vapen. Männens plan ska ha varit att ta sig in på Jyllands-Postens redaktion för att döda så många som möjligt.

För att säkra bevis väntade säkerhetspolisen med ett ingripande så länge som möjligt.

-Det var nödvändigt att ingripa nu för att förhindra ett terroristdåd, sade Anders Danielsson.

JP publicerade 2005 tolv karikatyrer av profeten Muhammed vilket resulterade i upprörda reaktioner. Extrema islamister har utlovat belöningar till dem som dödar dem som står bakom karikatyrerna.

Vid husrannsakningar har den danska säkerhetspolisen PET beslagtagit en k-pist, ljuddämpare och skarp ammunition.

Rapport
TT

Fakta: Tidigare dömda för våldsbrott

De tre män som häktades har tidigare dömts för brott.

En av dem dömdes år 2000 för bland annat misshandel och sexuellt ofredande till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

En dömdes 2004 till tre månaders fängelse för misshandel och narkotikabrott efter att ha erkänt att han tagit kokain.

En dömdes 2003 till villkorlig dom efter att ha bråkat med en vakt på en restaurang.

Siren

Publicerad: