Anna-Karin Hatt (C) vill inte ha betyg från årskurs fyra, men det vill C-ledaren Annie Lööf. Foto: TT

Tidigare betyg splittrar Centerpartiet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill införa betyg från årskurs fyra, men frågan splittrar riksdagskandidaterna. Svaren i SVT:s Valkompass visar på stor oenighet både inom Centerpartiet och Kristdemokraterna. Bland andra centertopparna Annie Lööf och Anna-Karin Hatt har helt motsatta åsikter i frågan.

I dag föreslog regeringens utredare att betyg ska införas från årskurs fyra. Förslaget presenterades av regeringen i våras och utredningen som lämnades över i dag gav stöd för den linjen. Men oenigheten inom allianspartierna är stor. Det visar svaren i SVT:s Valkompass där kandidaterna tagit ställning till betygsfrågan.

Oenighet i Centern

Centerpartiet är tydligt splittrat i frågan. 49 procent av de centerpartistiska kandidaterna som svarat i SVT:s Valkompass ställer sig inte bakom förslaget, medan 44 procent har svarat att de är positiva.

Val 2014

En av dem som går emot partiets officiella linje är Hannes Hervieu (C), ordförande för Centerstudenter och riksdagskandidat.

– Vi har nyligen infört betyg från årskurs sex och det tycker jag är bra men nu behöver skolan lugn och ro, säger han.

Han tycker inte att oenigheten i partiet är något större problem.

– Det är positivt att det finns olika åsikter. Vi är ju inte oeniga om att det ska finnas betyg, det hade i så fall varit värre.

Lööf och Hatt tycker olika

Även högt upp i partiet syns oenigheten tydligt. Centerledaren Annie Lööf anser att det är ett ganska bra förslag och hänvisar till att det viktiga är att elever får rätt hjälp och stöd. It- och energiminister Anna-Karin Hatt tycker däremot att det är ett mycket dåligt förslag.

”Det är viktigt att tidigt få veta hur barnen klarar sig i skolan, och att insatser sätts in i tid för att se till så att inget barn halkar efter. Men tidigare betyg är inte sättet att göra det, snarare mer dialog och bättre kvalitativ uppföljning i skolan”, skriver Hatt i sin kommentar.  

Frågan om betyg i lägre årskurser splittrar även Kristdemokraterna. Mer än var tredje kristdemokratisk riksdagskandidat har svarat att det är ett dåligt förslag att införa betyg från årskurs fyra.

Inom Folkpartiet och Moderaterna är enigheten betydligt större, där har 93 procent respektive 94 procent svarat att det är ett bra förslag.

Så här svarade riksdagskandidaterna

I SVT:s Valkompass fick riksdagskandidaterna ta ställning till påståendet ”Eleverna ska få betyg från årskurs 4”.

Så här svarade kandidaterna per parti:

Centerpartiet:

Bra förslag: 44 procent

Dåligt förslag: 49 procent

Folkpartiet:

Bra förslag: 93 procent

Dåligt förslag: 6 procent

Moderaterna:

Bra förslag: 94 procent

Dåligt förslag: 4 procent

Kristdemokraterna:

Bra förslag: 65 procent

Dåligt förslag: 35 procent

Socialdemokraterna

Bra förslag: 1 procent

Dåligt förslag: 98 procent

Miljöpartiet:

Bra förslag: 3 procent

Dåligt förslag: 96 procent

Vänsterpartiet:

Bra förslag: 1 procent

Dåligt förslag: 98 procent

Sverigedemokraterna:

Bra förslag: 98 procent

Dåligt förslag: 2 procent

Totalt:

Bra förslag: 42 procent

Dåligt förslag: 56 procent

Totalt svarade 1.882 av riksdagskandidaterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet