Tidigare polisskott skadar mindre

Uppdaterad
Publicerad

Minst 40 gånger i år har svenska poliser avlossat skott i tjänsten. Snåriga regler gör att skotten ofta skjuts i trängda och stressade lägen. Då ökar risken att skottet blir dödande.

-Om man skjuter tidigare ökar förutsättningen för att den man skjuter bara blir oskadliggjord, inte avliden, säger Roland Hedlund, kommissarie och vapenansvarig i Stockholms län.

Skjutkungörelsen från 1969 reglerar ännu polisens användning av tjänstevapnet. Många vill se den den drygt 40-åriga texten ersatt av en modern och tydlig lag.

Farlig tvekan

-Reglerna som ger polisen rätt att skjuta är svårlästa, ogenomtänkta och föråldrade. Som det är nu försätts både poliserna och de som utsätts för skottlossningen i livsfarliga situationer, säger Annika Norée, docent i straffrätt vid Stockholms universitet.

Formellt har polisen rätt att skjuta för att lösa vissa tjänsteuppgifter. Men så många villkor ska vara uppfyllda att det i praktiken sällan går att åberopa den rätten. I stället avvaktar man och då kan situationen bli så akut att poliser i stället måste skjuta för att rädda livet.

I polisutbildningen får studenterna i simulator träna hantering av hotfulla lägen. Bland annat gäller det att inte låta situationen eskalera så att man måste skjuta mot kropp eller huvud för att stoppa gärningsmannen.

-Vi försöker verkligen tydliggöra för studenterna hur viktigt det är att ta det här beslutet tidigt i processen, säger Jan Fredriksson, gruppchef på Polishögskolan i Solna.

Fler skjutningar

Enligt Roland Hedlund har polisen i Stockholms län skjutit 15 gånger hittills i år, varav merparten är varningsskott i luften. I Skåne brukar polisen skjuta tre eller fyra gånger per år, men i år har siffran till och med oktober stuckit i väg upp till tolv skottlossningar.

-Förmodligen ren slump. Alla har varit klockrena skjutningar, säger Ulf Pettersson, länsinstruktör hos Skånepolisen.

I helgen sköt poliser i Malmö mot en bil som backat ner en polisman. Magnus Roos, vapenansvarig i Västra Götaland, varnar för skott mot bilar.

-Det går inte att stoppa en bil som väger ett ton med 8 – 10 gram bly. Det är inte som på film att däcken exploderar, säger han.

Roland Hedlund i Stockholm håller med:

-Vi ska inte skjuta mot fordon. Man kan förstås skjuta föraren, men då får man en herrelös bil i stället.

TT

Då får polisen skjuta

* Att skjuta mot någon är polisens mest extrema maktmedel och ska bara användas i undantagsfall.

* Laga befogenhet enligt skjutkungörelsen: Ger poliser rätt att, om det är nödvändigt, skjuta för att gripa en misstänkt för allvarliga brott eller omhänderta någon som uppenbarligen är farlig för andra. Den polis som bedömt situationen fel kan dömas – i extremfallet för vållande till annans död.

* Nödvärn enligt brottsbalken: Ger både polis och allmänhet rätt att bruka våld för att freda eget eller andras liv. Våldet ska stå i proportion till det hot man är utsatt för.

* Skott mot person ska, om möjligt, föregås av varningsrop och varningsskott.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.