Foto: TT

Tillfälliga gränskontrollerna blir kvar

Uppdaterad
Publicerad

Inrikesminister Anders Ygeman (S) säger att gränskontrollerna kommer att vara kvar tills EU får ordning på sin yttre gräns och omfördelningar av flyktingar inom EU börjar fungera.

Enligt aktuell EU-förordning finns en bortre gräns för sex månader för tillfälliga gränskontroller.

– Jag hoppas att det inte behöver vara så länge som sex månader, men det får utvecklingen avgöra, säger Anders Ygeman (S) till SVT Nyheter.

Enligt inrikesministern klarar polisen den nya insatsen resursmässigt, även om andra verksamheter måste prioriteras ned.

– Polisen kommer att klara sina grunduppgifter, men fortsätter den här situationen då kommer vi att få ta en diskussion om polisens resurser, säger Ygeman.

Inför att tillfälliga gränskontroller skulle införas bedömde polisen att 300 personer skulle behövas för en sådan insats.

Migrationsministern: ”Utmaningarna fortsätter”

Vid lunchtid igår infördes tillfälliga gränskontroller för resa till och från Sverige. Detta efter en begäran från Migrationsverket som säger att de inte klarar av sitt uppdrag att hitta tak över huvudet till alla som söker asyl.

– Syftet var ju att få ordning och kontroll vid gränsen och det syftet är nått. Sedan fortsätter ju utmaningarna att hitta bostäder och där är vi vid bristningsgränsen, säger migrationsminister Morgan Johansson (S) till SVT Nyheter.

FP-utspel om ensamkommande barn

Enligt Folkpartiet bör Sverige se över om det krävs en harmonisering med andra EU-länders regelverk när det gäller ensamkommande barn. Enligt migrationsministern så förs samtal med de andra sex partierna inom ramen för flyktingöverenskommelsen om just ensamkommande barn. Men han ville inte säga när ett förslag på området kan komma:

– Vi har en situation där en tredjedel av alla ensamkommande barn som kommer till Europa kommer just till Sverige. Det är inte hållbart. Vi för samtal om detta. Men så länge vi inte har ett konkret förslag kan jag inte säga något, säger migrationsminister Morgan Johansson (S) till SVT Nyheter.  

När kan nästa steg komma?

– Återigen, det handlar om samtal som jag har med de övriga partierna, så länge det inte finns en överenskommelse så har jag inget nytt att säga i sak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.