Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé Foto: TT

Tobé bjöd nära anhörig på gratis tågresa

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé använde bonuspoäng som han samlat på riksdagens tjänstekort hos SJ för att bjuda en nära anhörig på tågresor den 4 och 5 mars, skriver Expressen. Särskilda åklagarkammaren ska nu granska Tobés korthantering.

Tomas Tobé medgav i går att han använt bonuspoäng på sitt Silver Plus-kort hos SJ för inköp av privata resor, mat och dryck på SJ:s tåg till ett värde av sammanlagt 10.865 kronor. Enligt riksdagens regler får korten och intjänade bonuspoäng endast användas för tjänsteresor, men de reglerna har Tomas Tobé alltså inte följt.

I dag skriver Expressen att ett av de köp som Tomas Tobé använt tjänstekortet till avsåg tågbiljetter samt mat och dryck till sig själv och en nära anhörig den 4 och 5 mars. Biljetternas värde är 3.500 kronor. Den ena resan var till Tomas Tobé själv, den andra till den anhörige. Därtill köpte Tobé mat och dryck – bland annat vin – för 564 kronor.

M-topp utnyttjade tjänstekort

”Resan korrigerad”

Tomas Tobés pressekreterare Niklas Gillström bekräftar i ett sms till SVT Nyheter att en närstående till Tobé följde med på resan och skriver att resan ”är inkluderad i den korrigering som i förra veckan anmäldes till Riksdagsförvaltningen. Det handlar alltså inte om någon ytterligare resa”, skriver Tobés pressekreterare.

I går sade Tomas Tobé att han beklagar att han använt bonuspoäng från riksdagens tjänstekort till privata inköp. Han sade vid en presskonferens att han inte känt till reglerna tillräckligt väl, men att han borde ha haft bättre koll.

Expressen skriver också att åklagare ska granska Tomas Tobés resor med SJ:s årskort.

– Det kommer att upprättas en anmälan, säger överåklagare Anders Jakobsson vid Särskilda åklagarkammaren till tidningen.

Riksdagen måste då lämna ut allt som åklagaren anser är relevant för granskningen.

”Tar ansvar för att det inte händer igen”

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra kommenterade i ett skriftligt uttalande till TT att Tobés beteende är olämpligt men att hon har fortsatt förtroende för honom ”i och med att han korrigerar detta och tar ansvar för att det inte händer igen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M-topp utnyttjade tjänstekort

Mer i ämnet