Tolgfors, Reinfeldt, Moderaterna, medierna och barnen

Uppdaterad
Publicerad

En försvarsminister avgår mitt i en brinnande affär, som handlar om vapen och ljusskygga bulvanföretag.

Men både statsminister Fredrik Reinfeldt och Sten Tolgfors vill göra avgången till en fråga om en människas känslor och barns påverkan av mediedrev.

Fast det är också ofrånkomligt att Sten Tolgfors själv har punkterat sin auktoritet och förlorat i förtroende genom att ge dimhöljda svar samtidigt som han snärjts in i det ena avslöjandet efter det andra.

Sten Tolgfors avgång

Sten Tolgfors agerade som förre arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin gjorde för snart två år sedan. Efter att ha utsatts för press drog båda in sina barn i beslutet att avgå.

Ingen tvivlar på att det är tufft att vara människa när man dag efter dag tvingas in i rampljuset för att ställas till svars. Men det är en del av toppolitikens villkor.

Sten Tolgfors hänvisade till att hans tvååring numera stängde av när han såg sin pappa i TV för han visste att det betydde trubbel. Och Sten Tolgfors har varit i trubbel.

Egen roll oklar

Han har varit chef för en myndighet som är föremål för polisutredning, hans egen roll i affären med diktaturen Saudiarabien är högst oklar.

Därför ska han granskas av riksdagens konstitutionsutskott. Därför ser tvååringen sin pappa på TV i en roll som får barnet att trycka på av-knappen.

Granskningen tar inte slut för att Sten Tolgfors avgår. Men nu är det inte bara media som undersöker utan poliser, åklagare och ledamöter i riksdagens konstitutionsutskott.

Lämmeltåg av ministrar

Statsminister Fredrik Reinfeldt såg det som ganska naturligt att Sten Tolgfors avgår efter drygt fem år som minister. Enligt den logiken kan man förvänta sig ett lämmeltåg från regeringen eftersom de flesta ministrar har suttit lika länge på sina poster som Sten Tolgfors.

Det är en ironi att Fredrik Reinfeldt blir av med två moderata försvarsministrar – försvaret har varit en tung profilfråga för Moderaterna. Nu kan förtroendet ha fått sig en törn.

”Gamla Moderaterna”

För dem som fortfarande känner sig som ”de gamla” Moderaterna försvann nog förtroendet redan med den förre försvarsministern Mikael Odenberg, när denne lämnade regeringen i protest mot Anders Borgs nedskärningar.

Efterträdaren Sten Tolgfors har tagit strider både internt och i förhållande till försvarsmakten när han stöpt om försvaret i en riktning som gjort att Moderaterna inte längre ses som försvarspartiet framför andra i den meningen att de vill ge mer pengar till försvaret.

Regeringen under press

Saudiaffären och Sten Tolgfors avgång kommer i en tid när alliansregeringen är under press. Antalet sjukförsäkrade ökar, arbetslösheten stiger, regeringen kritiseras för handlingsförlamning och idelöshet.

Samtidigt som väljare strömmar tillbaka till Socialdemokraterna. Reinfeldt blir nu av med Tolgfors som orosmoment. Men Saudiaffären och alla dess utredningar kommer att förfölja honom en bra bit in på nästa år när valet 2014 rycker allt närmare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sten Tolgfors avgång

Mer i ämnet