Förra fredagen kränkte ett amerikanskt statsluftfartyg svenskt territorium söder om Trelleborg. Försvarsmakten är förtegen om händelsen, men säger att flygplanet saknade giltigt tillstånd.
Det var den tolfte kränkningen av svenskt luftrum i år, enligt de incidenter som Försvarsmakten har rapporterat till försvarsdepartementet fram till den 17 november.
Danmark och USA ligger i topp, med tre kränkningar vardera. På andra plats hamnar Norge med två kränkningar, medan Frankrike, Tyskland, Ryssland och Estland står för en vardera.
Samtidigt har det inträffat sex fartygskränkningar i år, där de ansvariga länderna är Danmark, Polen, Litauen och Norge. Dessutom står Estland och Finland bakom två fordonskränkningar.
Successivt ökat
Antalet kränkningar av luftrummet har varierat ganska kraftigt sedan 2009, då Försvarsmakten började sammanställa sin statistik.
Toppåret var 2010 med 19 kränkningar, året därpå sjönk antalet hastigt till tre incidenter. Därefter har antalet successivt ökat fram till i år, då vi redan är uppe i 12 kränkningar – trots att året ännu inte är slut.
Tre huvudförklaringar
När SVT Nyheter söker Försvarsmakten har myndigheten ingen person som kan kommentera kränkningarna mer ingående. Men pressekreterare Jesper Tengroth säger att den absoluta majoriteten av kränkningar beror på tre saker: att det saknas tillstånd för att flyga över svenskt luftrum, tekniskt fel på flygplanet eller mänskliga misstag.
Han kan inte svara på om det finns någon förklaring till varför USA och Danmark sticker ut i statistiken, eller varför antalet kränkningar totalt sett har ökat sedan 2011.
– Det ser lite olika ut från år till år. Jag kan inte svara på om vi gjort någon analys som vi kan dela med oss av.
Fem av kränkningarna 2016
- Den 23 februari flög ett amerikanskt statsluftfartyg av typen Global Hawk in på svenskt territorium söder om Karlskrona utan tillstånd. Missförstånd bidrog till händelsen, skriver Försvarsmakten i ett pressmeddelande.
- Den 17 mars passerade två danska F16-plan svenskt luftrum utan tillstånd. Stridsflygplanen genomförde en patrullflygning i södra Östersjön och hamnade kortvarigt innanför territorialgränsen. Svenska militärplan startade för att markera närvaro.
- Den 4 augusti kom ett amerikanskt statsluftfartyg av typen RC-135U innanför svensk territorialgräns söder om Karlskrona.
- Den 16 augusti passerade ett danskt statsluftfartyg av typen BN2-P Islander svenskt luftrum söder om Sandhammaren i Skåne utan tillstånd.
- Den 8 september flög ett norskt statsluftfartyg in på svenskt territorium utan tillstånd.
Antal kränkningar 2009–2016
2009 – 14
2010 – 19
2011 – 3
2012 – 7
2013 – 8
2014 – 12
2015 – 11
2016 – 12 (fram till den 17 november)
Källa: Försvarsmakten, försvarsdepartementet