Här förklararTomas Tobé hur han tänkte kring kortköpen. Foto: SVT

Tomas Tobé svarar på frågor om kortköpen

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé beklagar att han använt bonuspoängen från riksdagens tjänstekort till privata inköp. Men han avser att sitta kvar på sin post.

– Det är min utgångspunkt, säger han.

Tomas Tobé har erkänt att han använt sitt SJ-kort i strid med riksdagens regelverk. Enligt honom själv handlar det om inköp av mat, dryck och privata resor för priopoäng till ett sammanlagt värde av 10.865 kronor. Bland inköpen finns vin i bistrovagnen, nötter och åtta gratisresor.

Läs mer: Tomas Tobé köpte vin med riksdagens kort

M-topp utnyttjade tjänstekort

Kände inte till reglerna

Partisekreteraren har haft årskortet sedan 2006, men säger sig vara osäker på när priokontot startade. Han hävdar att han inte har känt till reglerna tillräckligt väl – men att han borde ha haft bättre koll.

– Jag borde haft bättre kontroll på hur man får använda de här SJ-poängen, säger han vid en presskonferens på tisdagskvällen.

Beklagar köpen

På frågan om hur det påverkar förtroendet för honom som partisekreterare, säger han att han ska se till att något liknande aldrig sker igen.

– Jag kan bara beklaga att det här har skett. Jag har gjort fel, jag vill göra rätt för mig, säger han.

Kortköpen inträffar samtidigt som Moderaternas opinionssiffror sviktar.

– Det är klart att det här är inte vad vi borde tala om just nu, säger han.

Tomas Tobé hävdar dock att han kommer att sitta kvar.

– Det är min utgångspunkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M-topp utnyttjade tjänstekort

Mer i ämnet