Foto: TT

Tonvis med ris återkallas – kan innehålla metallflisor

Uppdaterad
Publicerad

Axfood återkallar cirka 7,5 ton ris – anledningen är att riset kan innehålla små metallflisor. Riset har sålts i stora butiker som Willys och Hemköp.

I Axfoodkoncernen ingår butikskedjorna Willys och Hemköp, samt Tempo, Handlarn och Direkten. Produkterna kan ha sålts i alla dessa butiker.

– Det är små, små svarta metallspån. Det var en konsument som hörde av sig och när vi fick den misstanken så undersökte vi noggrant och bestämde oss då för att göra det här stora indraget, säger Claes Salomonsson, presschef Axfood.

Axfood återkallar ett parti på cirka 7,5 ton ris som tillverkats i en fabrik i Tyskland.

– Metallen finns inte i alla produkter men vi tycker att det var bättre att göra det säkra före det osäkra och därför har vi dragit in ett så här stort parti. Det är väldigt mycket, säger Claes Salomonsson.

”Inte dödsfarligt”

Det handlar om ris i enkiloskartonger. Kunder som köpt ris i plastförpackning behöver inte vara oroliga, uppger Axfood.

– Det är inte dödsfarligt det här. Vi beklagar så klart det som har hänt och tar det på största allvar. Man kan om man har otur få skador i munnen och på tandkött och tänder. Men det är inget som man dör av, kan jag tänka mig, säger Claes Salomonsson.

Har ni frågat experter om det?

– Nej, det har vi inte. Men vi har vår kvalitetsavdelning och de är otroligt noggranna och har koll på allt. Det var de som bestämde att vi ska dra in allt.

Kontakta Axfood

De berörda produkterna är stoppade. Kunder som köpt de aktuella risförpackningarna uppmanas kontakta Axfoods konsumentkontakt, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Inga skador har rapporterats, uppger Axfood.

Dessa produkter återkallas

  • Garant Jasminris, 1 kg, bäst-före 01.02.2018
  • Garant Basmatiris, 1 kg, bäst-före 01.02.2018
  • Garant Parboiled ris, 1 kg, bäst-före 01.02.2018
  • Garant Fullkornsris, 1 kg, bäst före 01.02.2018
  • Garant Eko Jasminris, 1 kg, bäst-före 01.08.2017
  • Garant Eko Basmatiris, 1 kg, bäst-före 01.08.2017
  • Garant Eko Parboiled ris, 1 kg, bäst-före 01.08.2017

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.