Tony Olsson vill ha tidsbestämt straff

Uppdaterad
Publicerad

I dag ska Tony Olsson, numera Tony Byström, försöka övertyga Örebro tingsrätt om att hans livstidsstraff ska omvandlas till ett tidsbestämt straff.

Men oddsen är höga och chansen smal. Det beror bland annat på att han sitter inne för ett mycket allvarligt brott; medverkan i mord på två polismän i Malexander.

Hans medbrottsling Jackie Arklöv fick nyligen avslag på samma begäran. Att Olsson bedöms ha en hög risk för återfall i allvarlig våldsbrottslighet väger också tungt till hans nackdel.

Under senare år har han börjat lugna ner sig inne på fängelset. Han har tagit avstånd från nazismen, brutit med sina kriminella nätverk och uttryckt att han känner skuld för den skada han tillfogat sina offer.

Detta är första gången som Tony Olsson/Byström ansöker om att få sitt livstidsstraff tidsbegränsat.

TT

Fakta: Ett liv som kriminell

* Tony Olsson, 38, har bytt namn och heter nu Tony Byström.

* Han började begå brott redan i högstadiet och har fortsatt med det under större delen av sitt vuxna liv. Kulmen var polismorden i Malexander 1999, för vilka han som en av tre dömdes till livstids fängelse.

* Från början av 1990-talet har Olsson bara vistats i frihet några månader i taget innan det varit dags för en ny volta. I fängelset kom han kontakt med nazismen och det är först på senare år som han tagit avstånd från den. Hans medverkan i Lars Noréns pjäs 7:3 under tiden före Malexandermorden har fått mycket kritik.

* Under fängelsetiden har han gjort sig skyldig till en massiv misskötsamhet och Rättsmedicinalverket bedömer att hans risk för återfall i brott är hög. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.