Ett boprisfall på 10-20 procent skulle inte vara ett problem, säger Lars EO Svensson. Foto: TT

Toppekonomen: Sverige har ingen bostadsbubbla

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare vice riksbankschef Lars EO Svensson tycker inte att Sverige befinner sig i någon bostadsbubbla och han menar även att ett boprisfall på 20 procent inte skulle skada hushållen.

Riksbanken har under den senaste tiden mött stor kritik, bland annat för minusräntan. Lars EO Svensson ger riksbanksledningen stöd och menar att dagens expansiva penningpolitik behövs eftersom att reporäntan tidigare höjdes för snabbt och för mycket, rapporterar Svenska Dagbladet.

– Riksbanken gör helt rätt. Det är långt ifrån någon överhettning av svensk ekonomi. Arbetslösheten är för hög och inflationen är under målet, säger han till Svenska Dagbladet.

I dag ligger reporäntan på minus 0.5 procent. Lars EO Svensson menar att den vid behov skulle kunna sänkas ytterliggare.

– Det kan jag inte bedöma i dagsläget utan mer information. Men reporäntan kan vid behov sänkas mer, den nedre gränsen ligger någonstans mellan minus ett och minus två procent, säger han.

En växande ekonomi

Sveriges ekonomi växte med fyra procent under föregående år och förväntas att växa ungefär lika mycket detta år. Lars EO Svensson ser ingen konflikt mellan den växande ekonomin och minusräntan.

– Det är ett misstag att fokusera på förändringstakten. Det är nivån på arbetslösheten och bruttonationalprodukten (BNP) som spelar roll, berättar han.

I dag ligger arbetslösheten kring sju procent.

– Det är högre än vad som är en långsiktigt hållbar nivå och visar att vi inte är i en högkonjunktur, säger han.

Varnat om bostadsmarknaden

EU-kommissionen har varnat för den svenska bostadsmarknaden och hushållens växande skulder. Men detta oroar inte Lars EO Svensson.

– Det är helt naturligt att bostadspriserna och skulderna ökar eftersom det råder bostadsbrist, säger han.

Han menar även att ett fall i bostadspriserna inte skulle vara farligt.

– Ett boprisfall på 10-20 procent skulle inte vara ett problem. Bankerna har god kapitaltäckning. Hushållens förmåga att fullgöra sina skuldbetalningar har ökat, berättar han.

Dock tror han inte att priserna kommer att falla.

– Det verkar väldigt osannolikt med tanke på bostadsbristen att priserna plötsligt skulle falla. Däremot skulle politiska beslut som ökar boendekostnaderna kunna utlösa ett fall, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.