Toppkandidat hoppar av Kommunals kamp

Publicerad

En av de fyra som meddelat att de kandiderar till ordförandeposten i LO-facket Kommunal hoppar nu av.

– Det är viktigare att Kommunal leds av en stark kvinna än att det måste bli jag, säger Tina Dahlström till SVT Nyheter.

Hon kommer nu att stödja Berit Müllerström istället.

Kommunals kongress väljer ny ordförande och förbundsledning den 1 juni. Den nuvarande ordföranden Annelie Nordström aviserade i vintras att hon avgår vid kongressen efter Aftonbladets avslöjanden om vidlyftig representation och porrstjärneframträdande på den förbundsägda lyxkrogen Meteropol Palais. Innan dess hade hon sparkat förbundskassören Anders Bergström 

Tina Dahlström kvarstår som kandidat till förbundsstyrelsen men hon framhåller att det är viktigt att det blir en kvinna som leder LO:s största fackförbund.

– Kommunal är ett av de största kvinnoförbunden i Norden och det finns kvinnor som har kompetensen att leda det, säger Tina Dahlström.

Valberedningens förslag till ny ledning för Kommunal offentliggörs på kongressens första dag den 31 maj. 

Tre kandidater

Tobias Baudin, 41. Är LO:s förste vice ordförande sedan 2012, dessförinnan förste vice ordförande i Kommunal. Maskinist. Meddelade igår att han inte kandiderar till att bli omvald som LO:s förste vice ordförande på LO-kongressen, satsar istället på att bli Kommunalordförande.

Veronica Lindholm, 31. Socialdemokratisk riksdagsledamot från Skellefteå. Arbetar en helg/månad som personlig assistent.

Berit Müllerström, 58. Arbetar på Kommunals förbundskontor, sedan 2010 enhetschef på organisationsutvecklingsenheten.Vårdbiträde inom äldreomsorgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.