Höst i Avesta Foto: Martin Bergman

Torrt och varmt i helgen

Uppdaterad
Publicerad

Oktober har varit rekordtorrt och soligt, och det fortsätter månaden ut.

Resten av veckan blir både torr och varm.

– I söder blir det upp till 14 grader och i norra Norrland 8 grader, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Deana Bajic säger att veckans bästa väder kommer redan under onsdagen. Då blir det sol över stora delar av landet, men över delar av Götaland kan det bli lite moln.

Sedan kommer det bli lite molnigare senare i veckan, men det varma höstvädret fortsätter.

Det finns också chans på solrekord i flera delar av landet. Borlänge har redan slagit sitt gamla rekord. Luleå var redan på måndagskvällen bara tretton soltimmar ifrån ett nytt härligt rekord och både Umeå och Stockholm ligger klart inom räckhåll för att spräcka de gamla toppnoteringarna.

– Det har varit väldigt soligt och onormalt torrt i oktober, säger Deana Bajic.

Blir kallare igen

Trots att det varit soligt och varmt blir det kallt i veckan under nätterna. I norra Norrland går temperaturen ned mot tio minusgrader.

De som drömmer om snö på marken får ändå vänta ytterligare ett tag. Än så länge är det för varmt på dagarna för snö över några större områden. Men trots värmen i veckan dröjer det inte allt för länge innan vintern sveper in över landet. På gott och ont.

– Nästa vecka blir det kallare, säger Deana Bajic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.