Foto: SVT

Dofter stänger Tove ute från butikerna

Uppdaterad
Publicerad

Toves Bjurströmers värld håller på att krympa. Som doftöverkänslig med diagnosen sensorisk hyperreaktivitet hade hon redan svåra problem med att vistas nära människor som bär parfymerade produkter. När allt fler företag nu börjat parfymera sina lokaler med hjälp av doftmaskiner har Tove fått det allt svårare att vistas på offentliga platser.

Nästan en halv miljon svenskar blir sjuka av doft. En av dem är Tove Bjurströmer som har diagnosen sensorisk hyperreaktivitet. Hon kan bli sängliggande i flera dagar om hon råkat gå in i en doftsatt lokal.

– Då börjar det klia i näsan och gommen, ögonen svider och jag får ont i huvudet och mår väldigt illa. Jag får också svårt att andas och kan bli så yr att jag beter mig som om jag vore berusad. Jag kan sjunka ihop och får svårt att ta mig därifrån.

Nya trenden: Doftmaskiner

Känner inte lukten – blir sjuk ändå

Det här kan hända att hon blir dålig, även om doften är så svag att Tove inte själv upptäckt den.

– Ja, även om jag inte direkt kan identifiera doften så identifierar min kropp den. Jag undrade till exempel länge varför jag alltid blev så dålig när jag besökte Fotografiska museet i Stockholm, men när jag fick veta att de använder en doftmaskin förstod jag.

Måste gå långa omvägar

I samband med att allt fler matbutiker, hotell, garage, gallerior och restauranger har börjat använda doftmaskiner har Tove Bjurströmers liv begränsats kraftigt. Hon stängs ute från många allmänna platser och eftersom butikernas doft även når trottoarerna utanför måste Tove ofta gå mitt i gatan för att inte bli sjuk.

– Min värld har blivit mindre. Det finns många butiker och platser jag skulle vilja besöka, men som jag inte kan gå in i. Jag måste gå långa omvägar för att undvika dofterna på stan men blir ändå ofta överrumplad av dem och då mår jag jättedåligt.

Svårt att hitta hotell

När hon reser kan Tove ha svårt att hitta hotell som hon kan bo på eftersom många hotellkedjor numera också doftsätter sina lokaler.

– I Las Vegas i USA var det extremt. Hotellen hade doft överallt. Den sprids genom ventilationssystemen och genom parfymerade luftrenare. Till och med duschen sprutade citrondoft på kroppen oavsett om man ville det eller inte. När jag blev sjuk och försökte byta hotell insåg vi att alla de andra hotellen i kedjan också var doftsatta.

Vill ha varningsskyltar

Tove Bjurströmer är rädd för att doftsättningstrenden blir lika stor här i Sverige som den är i USA och hon vill att doftmaskinerna förbjuds. I väntan på det önskar hon att företag med doftmaskiner ska börja sätta upp varningsskyltar utanför sina entréer.

– Det skulle vara suveränt, då skulle vi veta vi vilka ställen vi ska undvika.

Har du egna erfarenheter av doftmaskiner eller jobbar du i en starkt doftsatt lokal? Kontakta reporter Josefin Lennen Merckx och berätta mer!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya trenden: Doftmaskiner

Mer i ämnet