Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är de mest trafikerade vägarna – hör trafikverkets presschef Bengt Olsson Foto: Jessica Gow/TT

Trafikverket om stora hemresedagen: Glöm inte att tanka föraren

Publicerad

Julhelgen är över och i dag reser många hem från sina firanden runtom i landet. Trafikverket uppmanar till försiktighet på storhelgens ”pulsådrar”.

– Förutom E4 är det framför allt från fjällresorna, på E14 och E16 som trafiken kommer att vara i dag, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Under onsdagsmorgonen vittnar Trafikverket om ett relativt lugnt läge i trafiken som inte riktigt kommit igång efter julledigheten.

– Det finns lite halkrisker, framför allt i norra Skåne och södra Småland som vi får in rapporter om. Det har varit några dikeskörningar men än så länge inget allvarligt, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Under dagen väntas dock trafiken dra igång ordentligt på flera stora vägar.

– Den stora pulsådern under just jul och nyår är självklart E4, men det är framför allt från fjällresorna, på E14 och E16 som trafiken kommer att vara i dag.

För Västsverige är det E45 och E6 som oftast blir aktuella för hemresan.

Bästa rådet inför resan

Något som kommer att vara gemensamt för alla vägar i dag, menar Bengt Olsson, är att hålla avstånd, anpassa hastigheten och vara beredd på att det när som helst kan hända en olycka.

– Underlaget skiftar hela tiden. Bara de senaste dagarna har det gått från minus till plus och sen tillbaka igen, en mix som kan vara förödande. Lite hård vind på det så putsas väglaget till en perfekt halkbana.

Han uppmanar därför alla som ska ge sig ut på vägarna under mellandagarna att ta det lugnt i trafiken.

– Nu har man rest till något som är positivt och man kanske inte är lika sugen på att åka tillbaka hem. Men, låt även hemresan bli en del av ledigheten. Man behöver inte bara tanka bilen, man behöver tanka föraren också med bra energi så att hen tar bra beslut i trafiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.