Transport varslar om åkeristrejk

Uppdaterad
Publicerad

Transport varslar åkeribranschen om övertidsblockad. På tre speditionsföretag – DHL, Schenker och DSV – gäller dessutom strejk på 23 terminaler, enligt Transportarbetaren.

Enligt arbetsgivarparten Biltrafikens Arbetsgivareförbund är stridsåtgärden omfattande och hotar att stänga merparten av fjärrtrafiken i Sverige.

Konflikten bryter ut den 24 april om ingen lösning nås innan dess. Arbetsgivarna svarar med lockout.

De yrkesgrupper som berörs är åkerichaufförer, terminalarbetare, miljöarbetare och anställda inom bevakningsbranschen, enligt Transport.

Vill förbjuda alkotest

Tvistefrågorna rör lönen, användandet av bemanningsföretag samt vissa typer av alkoholtester som facket vill förbjuda.

”Arbetsgivarna vill införa kraftiga försämringar i de allmänna villkoren och på så sätt bekämpa våra medlemmars önskan om inflytande över sin egen arbetssituation. Det är något vi aldrig kommer att kunna acceptera”, skriver Transportbasen Lars Lindgren i ett pressmeddelande.

Totalt rör tvisten mellan Transport och Biltrafikens Arbetsgivareförbund omkring 45.000 anställda inom åkeri- och renhållningsbranschen.

Transport har också varslat väktare, flygplatskontrollanter, värdetransportörer och annan säkerhetspersonal om övertidsblockad från 24 april. Inom avtalsområdet jobbar ungefär 15.000 personer, enligt arbetsgivarparten Almega.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.