Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här svarar Ali Mirazimi på tre frågor om vad coronapandemin lärde oss. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Lärdomarna efter tre år av pandemi

Uppdaterad
Publicerad

För tre år sedan, den 11 mars 2020 förklarade Världshälsoorganisationen WHO det nya coronaviruset som en pandemi. Enligt virusforskaren Ali Mirazimi finns det flera viktiga lärdomar att dra från den här tiden.

– Vi har lärt oss att smittsamma infektionssjukdomar påverkar hela samhället, inte bara folkhälsan. Även ekonomin och demokratin drabbas genom att man tar åtgärder som påverkar människors liv, säger virusforskaren Ali Mirazimi.

Efter tre år klassas covid19 inte längre som en allmänfarlig eller samhällsfarlig sjukdom men fortfarande är det pandemi. På treårsdagen för pandemin meddelade Johns Hopkins-universitetet att man slutar föra sin globala covidrapportering över antal bekräftade dödsfall och insjuknade. När man slutade räkna uppgick antalet bekräftade dödsfall till 6 881 955 människor.

Enligt Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi på Karolinska institutet, är tre lärdomar extra viktiga från pandemin.

– Grundforskning är väldigt viktigt för den ger oss mediciner och vaccin. Det andra är att det är extremt viktigt med laboratorieförmåga och diagnostiska verktyg och det tredje är att utöka sjukvården för att kunna ta hand om patienterna som drabbas av pandemins sviter, säger han.

Finns inget facit

Enligt Ali Mirazimi finns det inget facit för vilket land som hanterat smittspridningen bäst men han menar att det framför allt varit viktigt att hålla skolorna öppna då det påverkar samhället på lång sikt.

Är vi bättre rustade nu än 2020?

– Det är svårt att säga att vi är bättre rustade för i samband med en stor kris lär man sig alltid vissa saker och tar åtgärder för att bli bättre. Men nästa kris kan se helt annorlunda ut, säger Mirazimi.

Vad har varit de största forskningsframstegen under de här tre åren?

– Det som verkligen tagit fart är de nya vaccinteknikerna, alltså mRNA-vaccinerna. Det är något vi forskat på i 20 år men nu fick de visa hur viktiga de är, säger Ali Mirazimi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.