Dämpad stämning rådde i Trollhättan på torsdagskvällen. Foto: TT

Trollhättan är en stad i sorg och chock

Uppdaterad
Publicerad

Sorg, bestörtning och chock är reaktionerna sedan tre personer dödats och två skadats i attacken på Kronans skola i Trollhättan. 

Den besinningslösa attacken kostade två människor livet och två personer vårdas fortfarande på sjukhus, tillståndet för en av dem uppges vara kritiskt. Gärningsmannen avled under eftermiddagen av de skador han fick när polis öppnade eld mot honom i samband med gripandet. Trollhättan är en en stad i chock. Under torsdagskvällen tog sig människor till skolan.

– Många tänder ljus och lägger blommor utanför skolan, säger SVT Nyheters reporter Lisa Johannson som befinner sig utanför skolan.

Skolattacken i Trollhättan

”Känns jättejobbigt”

Flera av dem som bor i stadsdelen Kronogården, där Kronans skola ligger, är chockade.

– Det som hänt är fruktansvärt och får absolut inte ske i ett demokratiskt samhälle som Sverige. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Sabri al Harbiti, till SVT Nyheter.

Özgur Kanavars lillasyster går på  skolan och blev vittne till dådet. Han berättar för SVT Nyheters reporter att han och resten av familjen påverkats av det inträffade och att de inte känner sig trygga i området.

– Det känns jättejobbigt. Inte bara för mig utan för alla andra också. Min lillasyster har varit ledsen och nu ska hon få hjälp av en psykolog. Detta ska inte hända, säger Özgur Kanavar.

”Det är hemskt”

Riksdagsledamot Rosanna Dinamarca (V) från Trollhättan har bott stora delar av sitt liv i Kronogården. Hon kallar det inträffade för smärtsamt och chockerande. Hon var märkbart berörd när hon medverkade i Aktuellt.

– Kronan är en plats där jag har varit med mina barn på biblioteket och på teater. Det som har hänt är hemskt, säger Dinamarca.

Statsminister Stefan Löfven begav sig under eftermiddagen till Trollhättan och han kallar det inträffade för en svart dag för Sverige.

– Det som aldrig får ske har skett här i dag, säger Stefan Löfven. 

Har berört många

Även kungafamiljen och andra politiker har reagerat. ”Sverige är i chock. Det är med stor bestörtning och sorg som jag och min familj mottagit beskedet om händelserna i Trollhättan. Våra tankar går till de drabbade och anhöriga, till de offer som nu vårdas under kritiska förhållanden, samt till de elever och anställda på skolan som nu behöver allt stöd”, skriver kungen i ett uttalande.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra skriver att ”Sverige är skakat efter dagens fruktansvärda attack. Flera har förlorat livet i ett avskyvärt våldsdåd på en av de platser där tryggheten är som viktigast – skolan”

Motivet är oklart

Larmet kom klockan strax efter klockan tio. Två personer stacks ner innan gärningsmannen knackade på i olika klassrum. Elever som öppnade attackerades. Gärningsmannen har inte gått på skolan och offren tycks ha valts ut slumpmässigt.

Han är inte känd av polisen sedan tidigare. Motivet är fortfarande oklart. Polisen beskriver scenerna på skolan som kaosartade och under dagen har många tagit sig till platsen.

– Det har varit mycket upprörda känslor. Många har velat ha besked om vad som hänt deras anhöriga, säger Lisa Johansson.

Kronan har haft problem länge och Skolinspektionen har anmärkt att det finns en otrygghet eftersom att huset innehåller lokaler som är allmänna, exempelvis bibliotek och ett kafé.

Fakta: Polis attackerades direkt

Klockan 10.09 får polisen in ett larm om att en knivbeväpnad person tagit sig in på skolan. Efter 5-6 minuter är polisen på plats, och patrullen attackeras direkt av mannen. Polisen avlossar två skott, varav ett träffar angriparen.

Utanför entrén ligger en skadad person, och en liten bit därifrån, innanför entrén, ligger en man som redan avlidit av sina skador. Längre in i skolan påträffar polisen sedan två skadade personer, varav en är den pojke som senare avlider på sjukhus.

Dagen innan hade ett hot uttalats mot en annan skola i Trollhättan, Stavreskolan, som talade om att skolan skulle vara ”försiktiga i dag”.

Källa: Polisens presstalesman i västra Götaland, Thomas Fuxborg/TT

Fakta: Har hänt tidigare

Även om skolattacker är ovanliga i Sverige har det hänt tidigare.

Den mest allvarliga attacken fram till händelsen i Trollhättan inträffade på Kungälvs läroverk 1961. Gärningsmannen tog sig in på en skoldans och sköt ”vilt omkring sig”. Sju ungdomar skadades varav en avled.

Sedan dessa har ett flertal incidenter inträffat. År 2004 stoppades en planerad skolskjutning i Malmö och hot om våldsdåd har förekommit i Eskilstuna, Örebro och Piteå. En annan incident inträffade 2013 då skjutvapen hittades på ett skoltak i Malmö.

Utöver detta har det även förekommit att grovt våld riktats mot enskilda elever under skoltid. År 2001 knivhöggs en flicka och en pojke på Västermalms gymnasieskola av en skolkamrat, varpå flickan avled. Samma år sköts en 16-årig elev ihjäl på Bromma gymnasium.

Enligt en riskbedömningsanalys som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) gjorde 2012 är en skolskjutning eller liknande på en svensk skola en realistisk möjlighet. Sannolikheten är en ungefär vart tionde år, enligt MSB.

Källor: Linköpings universitet, MSB, Brottsförebyggande rådet/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolattacken i Trollhättan

Mer i ämnet