”Tror undersökningen kommer visa att vi äter massa godis”

Publicerad

Maja Danielsson och Frida Nordh från Dalsjöfors är två av 3.000 ungdomar vars mat- och motionsvanor kartläggs i Livsmedelsverkets undersökning Riksmaten Ungdom.

3.000 elever från ungefär 250 skolor runt om i Sverige är med i Livsmedelsverkets nationella kartläggning av tonåringars vanor för att få veta vad de äter och hur mycket de rör sig. Man tittar också på deras blod, mängden näringsämnen och miljögifter.

– Tror inte resultatet kommer vara jättepositivt, kommer nog visa att vi ungdomar äter för mycket godis och sånt, tror Maja Danielsson, som är en av ungdomarna som är med i undersökningen. Hon är 13 år gammal, och går i åttan i Dalsjöskolan i Dalsjöfors utanför Borås.

Godis och läsk

Ungdomarna får föra matdagbok, och för forskarna är det intressant att få veta hur mycket skräpmat och godis som äts.

– Godis och läsk äter jag framförallt på helgerna, men det är väl inte helt fritt på veckodagarna heller, säger Frida Nordh, 14 år gammal och klasskamrat till Maja.

Men det handlar också om hur mycket ungdomar motionerar.

– Steget från soffan till träningen är det jobbigaste, men efter att jag tränat brukar jag bli glad. Så det är värt det, säger Maja Danielsson

Sämre kondition

Att svenska ungdomars kondition blir allt sämre är i alla fall skolans idrottslärare övertygad om.

– De kommer inte alls upp i de röreslemängder som de gjorde förr och det har blivit sämre de sista åren. Och framför allt handlar det om de sociala medierna, telefonerna, surfplattorna som de sitter med på rasterna istället för att röra på sig och då blir konditionen sämre, svårare än så är det inte, menar Dalsjöskolans idrottslärare Daniel Ask.

Och att internet lockar till stillasittande bekräftas av Maja Danielsson.

– Man tänker bara ett klipp till och sedan ser man något annat som verkar vara intressant, det blir väldigt lätt att man fastnar där.

Och så har det gått några timmar?

– Ja precis, och sedan kommer man på att man har någon läxa, säger Maja Danielsson.

”Kan få ungdomar att äta bra”

Även om kartläggningen kräver lite av deltagarna, till exempel tas en del prover samt att en matdagbok ska föras, är Maja och Frida positiva.

– Jag tycker att det är jättebra att man gör den här undersökningen så att man kan hjälpa till och få ungdomar att äta bra, menar Frida Danielsson

På Livsmedelsverkets sida kan du läsa mer om undesökningen Riksmaten Ungdom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.