Foto: TT

Trots bostadsbristen – 115.000 obebyggda småhustomer

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsbrist är stor på många håll i landet. Samtidigt finns det över 115.000 obebyggda tomter för småhus. Allra flest finns i storstadsregionerna, visar en ny sammanställning som Lantmäteriet gjort.

Det är tomt på många tomter. Det finns inga hus, inga byggnader. Totalt finns det över 115.000 registrerade småhustomter som ofta i åratal varit obebyggda.

Flest finns det i Västra Götaland, Skåne och i Stockholms län. Den kommun som toppar listan över obebyggda tomter är Norrtälje. Minst antal finns i Solna, bara 32 stycken.

– Det är inget som löser den stora bostadsbristen, säger fastighetsanalytiker Henrik Roos, men det är klart när det nu finns en bank av obebyggd tomtmark så är det synd att de faktiskt inte bebyggs.

”Ett misslyckande”

Enligt Lantmäteriet kan det finnas många anledningar till att tomterna inte bebyggts. En del kanske ser tomten som en bra investering, andra kanske inte har råd att bygga eller så vill de inte ha grannar för nära inpå.

– Man kan ju se det som ett misslyckande att det finns så mycket obebyggd tomtmark. Och då i de områden där det faktiskt finns bostadsbrist, säger Henrik Roos.

Reavinstskatten stjälper

Fastighetsskatten är bara 1 procent för en obebyggt tomt och värdet på många tomter har ökat snabbt. Dessutom förblir många osålda på grund av reavinstbeskattningen enligt Lantmäteriet.

– Det är klart att många kanske inte säljer för att man tycker att reavinstskatten är för hög och att man inte får ut så mycket efter att man har sålt. Naturligtvis kan man titta på skattefrågorna och fundera på om det är där man ska göra ändringar för att få till fler nya byggnader, säger  Henrik Roos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.