Love Benigh: Skandalerna utan effekt i opinionen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

De senaste två månaderna har avslöjanden och påhopp inom Sverigedemokraterna varit medial vardag. Trots det så tappar partiet inget väljarstöd överhuvudtaget.

Love Benigh

Politikreporter

Söndagen den förste mars lyckades ledningen för Sverigedemokraternas ungdomsförbund ta över ett av moderpartiets viktiga partidistrikt, Stockholm stad. Vice ordföranden i SDU, William Hahne fick därmed en maktposition även inom moderpartiet.

Intern smutskastning

Det här fick partiledningen och den vikarierande partiledaren Mattias Karlsson att intensivt börja göra granska Hahne och SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand. Sen inleddes en två månader lång period med smutskastning från båda sidor. Det gick så långt att Mattias Karlsson beskrev SDU-ledningen som en ”skock halvfascistoida, självrättfärdiga, unga, arga män (...) med Napoleon-komplex”.

Striden i SD

Den här publiciteten hade med stor sannolikhet fått stödet att sjunka för vilket annat parti som helst. Så inte med Sverigedemokraterna. SD har tvärtom tidigare ökat sitt stöd just när det kritiserats som mest, till exempel i samband med den så kallade järnrörsskandalen 2012.

Påminner om Ny demokrati

Den här perioden har dock partiet inte ökat sitt stöd trots den stora publiciteten. Ett skäl till det är sannolikt att väljare inte anser att interna konflikter mellan partimedlemmar inger förtroende. Den bild som framkommit för snarast tankarna till det sammanbrott som Ny Demokrati genomgick i början av 90-talet

Följderna på sikt blir sannolikt begränsade såvida partiledningen verkligen lyckas sätt punkt för händelseförloppet. Kasselstrand och Hahne kommer att försvinna ur både ungdomsförbundet och moderpartiet. Väljarnas minne när det gäller den här typen av konflikter är dessutom kort och vi befinner oss precis i början av mandatperioden. Det som däremot kommer att innebära problem för partiet är att ungdomsförbudets inte kommer att kunna spela den viktiga rollen som plantskola för nya företrädare för partiet. Alla, och de är många i SDU, som på något sätt stött Hahne och Kasselstrand kommer att vara ute i kylan.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Striden i SD

Mer i ämnet