Trots att det finns ett stort behov av utbildade psykologer i Sverige är det svårt för personer som kommer från andra länder att få jobb. Foto: TT

Allt svårare att få jobb för utländska psykologer

Uppdaterad
Publicerad

Svensk psykiatri är i stort behov av utbildade psykologer. Ändå har psykologer med en utbildning från länder utanför EU fått det allt svårare att få jobba i Sverige. Socialstyrelsen har kommit i konflikt med psykologutbildningarna, som nu har slutat att erbjuda kompletterande kurser för utländska psykologer som behöver legitimation.

– Vi har en utbildning som är väldigt kostnadskrävande, med mycket handledarledd tid, säger studierektor Mattias Lundberg på Psykologprogrammet på Umeå universitet.

–  Vi måste få ersättning för de här kurserna för att kunna erbjuda dem.

Bedöms felaktigt

Dessutom tycker både Psykologförbundet och rektorer på psykologutbildningarna att Socialstyrelsen bedömer de utländska psykologutbildningarna på fel sätt.

– De utgår ifrån att den svenska psykologutbildningen ska ha ett visst innehåll, ett visst antal poäng för varje kurs. Men det ska vi inte, vi ska se till att de nationella målen uppfylls, varje psykologprogram får självständigt forma utbildningen. Istället för att se till poängen ska vi se om studenterna uppfyller målen.

”Inte fått något svar”

Det finns heller inget kunskapstest som psykologer kan ta för att visa att de är kompetenta nog, på det sätt som det finns för till exempel läkare från andra länder. På Socialstyrelsen säger enhetschef Pernilla Ek att de följer lagen, och att det inte är Socialstyrelsen som ska stå för att det finns vidareutbildningar.

– Vi tycker att det ska finnas påbyggnadsutbildningar på samma sätt som det finns idag för tandläkare, läkare och sjuksköterskor. Det har vi framfört till regeringen. Men vi har inte fått något svar.

I nuläget får de hundratals psykologer med utbildning från länder utanför EU som behöver komplettera sin utbildning söka till psykologprogram från början.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.