Jan Hallenberg, säkerhetspolitisk expert. Foto: SVT

Expert: Trumps politik sätter fart på svensk Natodebatt

Uppdaterad
Publicerad

Sverige bygger mycket av sin försvars- och säkerhetspolitik på stöd från USA. Under Barack Obamas tid som president har Sverige och Norden haft en speciell roll i amerikansk säkerhetspolitik. Många befarar att vi nu är på väg in i ett helt nytt läge med Donald Trump som president.

Enligt Jan Halllenberg, säkerhetspolitisk expert och professor vid Försvarshögskolan, är det stor skillnad mellan den avgående presidenten Barack Obama och den tillträdande Donald Trump när det gäller synen på Sverige.

Han kallar förhållandet mellan Sverige och USA en ”slags kvasi-bilateral allians” och påminner om att vice president Joe Biden ”nästan sagt” att USA skulle komma till Sveriges hjälp om det blir krig. 

Agenda

Inte lika nära med Trump

– Obama hade ett särskilt intresse för Sverige och Finland som väldigt nära allierade till Nato. Något sådant vet vi inte alls om Trump har något intresse av. Trump har ett mindre intresse av Nato även om han varit mera positiv i sina senare uttalanden. Men han har inte sagt något alls om Sverige och Finland.

– Det kommer inte att vara lika nära förbindelser mellan Sverige och USA med Trump som president, säger Jan Halllenberg.

Konsekvenser

Enligt Jan Hallenberg får det konsekvenser för den säkerhetspolitik som Sverige ska föra – eller i alla fall för den säkerhetspolitiska debatten i landet.

– Sverige får fundera på om den säkerhetspolitiska lösningen verkligen är ett antal bilaterala allianser – eller om det är den enda stora multilaterala allians som finns och som heter Nato.

Jan Halllenberg tror att debatten om svenskt medlemskap i Nato nu kommer i gång igen och det som tidgare kommer att finns två läger.

– Ena sidan kommer att säga att ”nu är det ännu dummare för Sverige att gå in i Nato för det är ju Trump som leder det”.

Just därför

Den andra sidan kommer att säga att det är just därför man ska gå med i Nato.

– Nu är det ännu viktigare att gå med, kommer man att säga, eftersom amerikanerna inte är lika engagerade längre. 

Enligt Jan Hallenberg blir Nato-anhängarns argumentet att vi ska vara där det finns beslutskraft och militär kraft.

– Oavsett om USA är engagerat eller inte så är Nato en försvarsorganisation som finns transatlantiskt och i Europa.

Partipolitik och skyttegravar

Jan Hallenberg önskar att vi får en seriös debatt om svensk säkerhetspolitik utan skyttegravar och utan att det blir partipolitik.

– Det är en viktig fråga för Sveriges och Europas säkerhet.

Försvarsministern i Agenda

Hur kommer Donald Trumps säkerhetspolitik att påverka Sverige?

I söndagens Agenda intervjuas försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Agenda sänds klockan 21.15 i SVT2. Programmet kan även ses direkt i SVT Play eller i efterhand här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet