Tallen Adonis. Foto: Foto: Oliver Konter

Tusenåriga tallen Adonis Europas äldsta

Uppdaterad
Publicerad

En ormskinnstall i bergstrakterna i norra Grekland har visat sig vara 1.075 år gammal. I och med det är tallen Europas äldsta, kända levande träd.

Den tusenåriga tallen upptäcktes av forskare från Stockholms universitet, universitetet i Mainz och universitetet i Arizona. 

– Det är märkvärdigt att den här stora, komplexa och imponerande organismen har överlevt så länge i en så ogästvänlig miljö, och i ett land som varit civiliserat i över 3.000 år, säger dendrokronolog Paul J. Krusic som varit med och beräknat trädets ålder.

Ett träds ålder beräknas via borrkärnan, som på det här trädet är en meter och har 1.075 årsringar, enligt Krusic. Det är alltså trädet vi ser ovan marken som åldersbedömningen avser i det här fallet – ser man till rotsystemet finns äldre trädexemplar i bland annat den svenska fjällvärlden. Dessa kan då periodvis ha överlevt som krypande buskar. Ett exempel är Old Tjikko i Fulufjällets nationalpark.

Forskarna hoppas nu att årsringarna kan berätta om klimatet och miljön tusen år bakåt i tiden.

Trädet, som döptes till Adonis, efter skönhetens gud i den grekiska mytologin, är bara ett av tiotals tusenåriga exemplar i Pindosbergen.

Adonis genom åren

941: Adonis gror till ett tallskott. Det bysantinska imperiet är på sin höjdpunkt. Från Norden når vikingar fram till Svarta Havet.

1041: Adonis är 100 år. I Kina publiceras en bok som beskriver krut. En man vid namn Macbeth kröns till kung av Skottland.

1191: Adonis är 250 år. Universiteten i Oxford och Paris har grundats. Det tredje korståget krigar mot Saladin i det heliga landet.

1441: Adonis är 500 år. Det ottomanska riket invaderar Grekland. Många grekiska intellektuella flyr västerut, och påverkar därmed renässansen. I Sverige hålls den första riksdagen i Arboga. Johan Gutenberg kommer snart att testa sin första tryckpress.

1691: Adonis är 750 år. Isaac Newton har formulerat sina lagar om rörelse. Glass, te och kaffe introduceras i Europa.

1941: Adonis är 1.000 år. Andra världskriget rasar. Grekland är ockuperat av Nazityskland, Italien och Bulgarien.

Källa: Stockholms universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.