Undersökningen görs av två anledningar, dels för att inspirera och locka fler personer till fågelskådning och dels för att kartlägga förändringar i fågellivet över tid.
– Det kombinerar liksom nytta med nöje, säger Gigi Sahlstrand som är professionell fågelskådare och vice ordförande för Stockholms ornitologiska förening.
Iris Hjelm är en sann entusiast och har försökt att locka med sina grannar till räkningen men har haft svårt att få dem intresserade. Själv älskar hon att sitta i sitt kök och fågelskåda. Hon har ett 60-tal fågelbord i trädgården som lockar ett tjugotal olika arter.
– Jag kan bli sittandes i flera timmar och bara titta på dem. Och så har jag något annat att göra, men så tänker jag att äh, det jobbet springer inte ifrån mig så det kan jag göra imorgon istället.
Välbesökt trädgård
Och fåglarna gillar att komma till Iris trädgård. Förutom blåmesar och talgoxar får hon även besök av stjärtmesar, hackspettar och stenknäckar. Och för några år sedan undrade de fågelintresserade i kommunen var alla bergfinkar höll hus. ”Jo”, svarade Iris i deras gemensamma facebook-grupp, ”De samlas alla i min trädgård”. Gigi Sahlstrand ville se det med egna ögon och mycket riktigt, omkring 400 bergfinkar flög i grupp in till Iris trädgård.
– Det är sådan glädje i det hela, jag kan inte säga nåt annat. Jag blir lite euforisk, när de kommer till mig, säger Iris.
Klimatet påverkar
Räkningen kallas för ”Vinterfåglar inpå knuten” och efter drygt tio år har man kunnat se att det varmare klimatet spelar roll för hur fåglarna rör sig. Bland annat koltrast och nötväcka finns nu längre upp i Norrland.
På grund av att vi haft en mild vinter i Sverige i år hittar fåglar egen mat i naturen. Det innebär att det inte blir något rekord i antalet fåglar som syns i räkningen i helgen.
-– Så vi kanske får se färre antal fåglar på vår matning, men jag hoppas ändå att jättemånga rapporterar in, säger Gigi Sahlstrand.
Fakta: de vanligaste vinterfåglarna 2015
Talgoxe
Blåmes
Pilfink
Domherre
Grönfink
Koltrast
Skata
Kaja
Gulsparv
Grönsiska